Вводити 3%-відсотковий акциз з операцій з цінними паперами з 1 січня 2013-го – незаконно

28 жовтня 00:15

Згідно з чинним законодавством, акциз у 3% з позабіржових операцій з цінними паперами, які не перебувають у біржовому реєстрі, фактично є новим податком, а тому може бути введений не раніше 2014 року.

 

Згідно чинного законодавства, акциз у 3% з позабіржових операцій з цінними паперами, які не перебувають у біржовому реєстрі, фактично є новим податком, а тому може бути введений не раніше 2014 року.

Таку думку висловив керуючий директор ІК «Драгон Капітал» Дмитро Тарабакін під час круглого столу, який організувала Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP і тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

Президент же асоціації «Фондове партнерство» Ірина Заря констатувала, що в українському законодавстві чітко передбачений список підакцизних товарів – спирт етиловий, нафтопродукти тощо. «Ніхто не розширяв цей список у частині фінансових інструментів», - додала експерт.

Водночас директор департаменту оподаткування юросіб Державної податкової служби Лілія Павелко зауважила, що «як назвати цей податок, не має абсолютно ніякого значення».

Нагадаємо, що у внесеному урядом до Верховної Ради законопроекті №11285 пропонується також встановити збір 0,1% від суми операції з продажу ЦП поза фондовою біржею, які знаходяться у біржовому реєстрі. З операцій з деривативами, укладеними поза біржею, є ідея стягувати 5 неоподаткованих мінімумів (85 грн). У разі проведення операцій з ЦП на біржах податкова ставка знижується до 0%. Не оподатковуються й операції з ОВДП, муніципальними облігаціями та іншими ЦП, емітованими державою або дохід за якими гарантований державою.