Введено в експлуатацію першу нитку «Північного потоку» (відео)

08 листопада 14:05

Країни-учасниці проекту Nord Stream - Росія, Німеччина, Голландія і Франція - ввели в експлуатацію першу нитку газопроводу «Північний потік».

 

Як повідомляв напередодні директор за погодженням компанії Nord Stream AG Дірк фон Амельн, газопровід запрацює з потужністю 1 млн куб. м газу на годину, що дозволить забезпечити прокачування 8,5 млрд куб. м газу на рік.

Нагадаємо, що 6 вересня 2011 року Nord Stream почав заповнення першої нитки газопроводу «Північний потік» так званим «технічним» газом, що було завершальним етапом робіт перед введенням в експлуатацію, необхідним для того, щоб привести першу нитку газопроводу у повну готовність до транспортування газу.

Раніше голова ВАТ «Газпром» Олексій Міллер повідомляв, що вже побудовано більше 700 км другої нитки «Північного потоку», або близько 60% від усієї протяжності другої «труби». Після введення в експлуатацію другої нитки у 2012 році обидві нитки зможуть транспортувати до Європи 55 млрд куб. м російського газу на рік.

«Північний потік» - новий маршрут експорту російського газу до Європи. Газопровід проходить через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район м.Виборга у Ленінградській області) до узбережжя Німеччини (район Грайфсвальда). Протяжність газопроводу становить близько 1,2 тис. км. Загальний обсяг інвестицій в будівництво складає 8,8 млрд євро. Термін повернення інвестицій, за попередньою оцінкою, складе 10-16 років. Трохи менше третини обсягу фінансування проекту (30%) забезпечують п'ять акціонерів компанії-оператора, інші 70% - залучено у 26 міжнародних банків. До числа акціонерів проекту входять Газпром (51%), німецькі E.ON Ruhrgas (15,5%) і Wintershall AG (15,5), голландська NV Nederlandse Gasunie (9%), французька GDF Suez (9%).

Голова ВАТ «Газпром» Олексій Міллер раніше заявляв, що із запуском «Північного потоку» і «Південного потоку» може скоротитися транзит газу по Україні на 60 млрд кубометрів на рік.

Раніше експерт Центру Разумкова Володимир Омельченко зазначав, що після будівництва першої і другої черг «Північного потоку» обсяги транзиту газу по території України можуть скоротитися з сьогоднішніх 100 млрд до 70-80 млрд кубометрів на рік. При цьому у свої оцінки експерт не закладав запуск «Південного потоку», бо не вірить у реальність його будівництва. На думку В.Омельченка, шанси запуску «Південного потоку» складають лише 40%. Україна сподівається, що Євросоюз підтримає конкуруючий проект Nabucco.

Новини 5 каналу