Введення податкових нововведень застопорилося в Раді: влада не готова позбавляти пільг своїх спонсорів

10 листопада 21:51

Парламент більше місяця відкладає розгляд законопроекту, що передбачає перекриття схем ухилення від сплати податків при операціях з цінними паперами.

 

Розгляд Верховною Радою законопроектів № 11284-11285, що передбачають удосконалення адміністрування податків і зборів, відкладається більше місяця. Про це в своїй статті для ZN.UA пише економічний оглядач Юрій Сколотяний.

«Поточна несприятлива макроекономічна динаміка разом з умовами МВФ вимагають від влади або урізати тіньові пільги своїх основних спонсорів, або скорочувати бюджетні витрати. Як показують останні події, ні до першого, ні до другого варіанту влада поки не готова», - пише оглядач.

За даними ZN.UA, проходження
законопроектів (№ 11284-11285), що покликані забезпечити додаткові надходження до бюджету, застопорилося в профільному комітеті навіть у вже досить урізаному варіанті.

Зокрема, розгляд законопроекту № 11285, поданого на розгляд парламенту урядом, планувався ще 16 жовтня. Основною метою документа є перекриття схем ухилення від сплати податків при операціях з цінними паперами. А головною новацією - введення акцизів на операції з цінними паперами в Україні.

За даними Міфіна і податківців, за перше півріччя 2012 року із країни через схеми з використанням цінних паперів було виведено 3,5 млрд доларів. Законопроект передбачає введення акцизів на операції з цінними паперами в Україні, за ставкою 3% для позабіржових угод з цінними паперами, за ставкою - 0,1% для позабіржових угод з паперами, включеними до біржового реєстру. Операції з ЦП на 10 українських біржах передбачається звільнити від сплати акцизного збору повністю.

Біржові операції з похідними фінансовими інструментами передбачається зробити безкоштовними, а позабіржові - супроводжувати сплатою п'яти неоподатковуваних мінімумів (85 грн).

Нововведення повинні дозволити податковій ефективніше адмініструвати угоди на ринку цінних паперів, припиняючи ті з них, які використовуються для мінімізації оподаткування та виведення коштів за кордон.

Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Юрія Сколотяного «Очевидне ймовірне". !zn

Читайте також:

За перше півріччя 2012 року з України нелегально «пішло» близько $ 5 млрд


Оптимізаційний клондайк


В очікуванні кризи

Податкова підготує закон про відповідальність за фінансові махінації