ВР затвердила перехід на МСФЗ з 2012 року

12 травня 09:11

З 1 січня 2012 року Україна повинна перейти на ведення бухгалтерських звітів за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ).

 

"За" прийняття у другому читанні і в цілому відповідного законопроекту №8194 «Про внесення змін до деяких законів України з питань бухгалтерського обліку», внесеного в березні 2011 року урядом, проголосувало 253 народних депутати у четвер, 12 травня.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, документ розроблено з метою переходу і безпосереднього застосування МСФЗ для складання та подання фінансової звітності публічними акціонерними товариствами (ПАТ), банками і страховиками.

У Кабміні відзначають, перехід учасників фінансового ринку на МСФЗ підвищить довіру інвесторів до якості інформації про результати господарської діяльності українських підприємств. Окрім того, прийняття пропонованих змін дозволить адаптувати «бухгалтерське» законодавство України до законодавства Європейського Союзу.

Так, у поданому проекті закону пропонується внести зміни до законів «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» і до ст.70 закону «Про банки і банківську діяльність», а саме:

- визначити термін «міжнародні стандарти фінансової звітності»;
- визначати облікову політику підприємства за погодженням з його власниками або уповноваженим ними органом (посадовою особою);
- визначити порядок застосування міжнародних стандартів.

Також документом пропонується передбачити, що ПАТ, банки, страховики, а також підприємства, які здійснюють господарську діяльність за видами, перелік яких визначається КМУ, складають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за МСФЗ. Іншим підприємствам буде дозволено самостійно визначати доцільність застосування МСФЗ.

Законопроектом також визначено, що, у разі переходу на МСФЗ, ПАТ, підприємства-емітенти іпотечних облігацій, іпотечних сертифікатів, облігацій підприємств та сертифікатів фондів операцій з нерухомістю, а також професійні учасники фондового ринку, банки, страховики та інші фінансові установи зобов'язані не пізніше ніж до 30 квітня року, наступного за звітним періодом, оприлюднювати річну фінансову та консолідовану звітність разом з аудиторським висновком шляхом розміщення на власній Інтернет-сторінці з опублікуванням у періодичних або неперіодичних виданнях.

Як повідомляло раніше ZN.UA, доручення розробити законопроект про перехід на систему бухгалтерського обліку, що відповідає міжнародним стандартам дав віце-прем'єр-міністр Борис Колесніков.