ВР прийняла зміни до ПК: Орендарі будуть сплачувати борги орендодавців

18 листопада 12:51

Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України «щодо стимулювання інвестицій у вітчизняну економіку».

 

За це рішення проголосували 268 із 396 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Даним законом внесено зміни до Податкового кодексу. Ними, зокрема, передбачено, що у разі передання в оренду або концесію цілісного майнового комплексу державного або комунального підприємства платник податку - орендар чи концесіонер після прийняття цілісного майнового комплексу державного або комунального підприємства в оренду або концесію набуває всіх прав і обов'язків щодо погашення грошових зобов'язань або податкового боргу, які виникли у державного або комунального підприємства до передання цілісного майнового комплексу в оренду або концесію.

Також законом передбачено, що отримання майна в концесію не змінює податкових зобов'язань концесіонера. При цьому концесіонер збільшує суму витрат на суму нарахованого концесійного платежу за наслідками податкового періоду, в якому здійснюється таке нарахування.

Окрім того до Податкового кодексу внесено зміни про те, що на період дії порядку оподаткування доходів від страхової діяльності, передбаченого цим пунктом, доходи страховика від іншої діяльності, не пов'язаної зі страховою діяльністю, а також доходи, отримані страховиком-цедентом у звітному періоді від перестраховиків за договорами перестрахування, зменшені на суму здійснених страховиком-цедентом страхових виплат (страхового відшкодування) у частині (в межах часток), в якій перестраховик несе відповідальність згідно з укладеними із страховиком-цедентом договорами перестрахування, оподатковуються у порядку, у терміни та за правилами, передбаченими цим Кодексом, та за ставкою, визначеною відповідно до пункту 151.1 статті 151 цього Кодексу.

Закон набирає чинності з 1 січня 2012 року.

Нагадаємо, близько 3 тисяч підприємців у Хмельницькому 16 листопада вимагали внести зміни до Податкового кодексу в частині спрощеної системи оподаткування, знизити фіскальний тиск.