Влада засекретила дані про половину тендерів

04 березня 11:03

Влада приховала державні закупівлі від зайвої цікавості українців.

 

У січні-лютому 2013 року у "Віснику державних закупівель" були опубліковані дані про тендери на загальну суму 66,41 млрд грн. Це вдвічі менше, ніж за цей же період 2012 року, - тоді були опубліковані дані про тендери на суму 133,26 млрд грн, йдеться в дослідженні "Наших грошей".

Різке падіння опублікованих даних про тендери сталося після набуття чинності закону про виведення з-під дії закону про держзакупівлі закупівель держпідприємств, які здійснюються за їхні власні кошти.

Цей закон був розроблений Кабміном, прийнятий Верховною Радою і остаточно підписаний президентом Віктором Януковичем у серпні 2012 року.

- Янукович "освятив" виведення держзакупівель в тінь

Таким чином, в 2013 році більше не публікують дані про свої закупівлі низка великих компаній, таких як "Київміськбуд" (тендери на 3,26 млрд гривень в 2012 році), "Дарницький вагоноремонтний завод" (3,37 млрд гривень) та інші.

Всього у 2012 році у "ВДЗ" були опубліковані дані про тендери на 520,2 млрд грн. У 2011 році обсяг держзакупівель склав 335 млрд грн.

У лютому 2013 року в парламенті зареєстровано законопроект №2207, яким пропонується зобов'язати державні підприємства звітувати про всі свої закупівлі. Автори законопроекту із трьох опозиційних фракцій пропонують, щоб підприємства публікували дані про предмет і ціну закупівлі, а також про постачальника. При цьому законопроект не зобов'язує держпідприємства повертатися до тендерних процедур, від яких вони були звільнені у 2012 році. !zn

Читайте також:

Тендери в Україні. З широко закритими очима

Група Януковича отримала кожну 4-ту гривню на "вугільних" держтендерах

Україна витрачає близько 200 млрд грн на закупівлі на тендерах з одним учасником

Грузія заощадила $ 200 млн завдяки введенню електронних тендерів