Влада відновить продаж землі у Києві

26 лютого 10:59

Для наповнення бюджету столиці у Києві відновлять практику проведення земельних аукціонів. Перші 12 ділянок вже готують до продажу.

 

Київська влада повертається до практики земельних аукціонів. У департаменті земельних ресурсів Київської міськдержадміністрації вже підготували документи щодо 12 ділянок.

Як відомо, що з 2007 по 2012 рік земельні аукціони в Києві не проводилися через відсутність необхідної законодавчої процедури. Перші торги заплановано на травень - чиновники КМДА хочуть проводити їх щотижня, щоб наповнити міський бюджет, пише "Коммерсант-Украина".

Зокрема, департамент земельних ресурсів КМДА готує до продажу на аукціоні 12 земельних ділянок загальною площею близько 4,2 га окремими лотами, повідомив директор департаменту Віктор Петрук.

"Ці земельні ділянки відпрацьовані кілька років тому. Ми погодили це з архітекторами, без яких ми не змогли б прийняти рішення", - заявив він, зазначивши, що вже проведена експертна грошова оцінка майданчиків. Стартову ціну та умови продажу по кожному з лотів визначить Київрада.

Разом з тим, за даними видання, у департаменті почали готувати документи для продажу ще 18 ділянок загальною площею 34 гектари у Голосіївському, Дарницькому, Деснянському, Дніпровському, Оболонському, Солом'янському та Святошинському районах.

"Торги планується почати у травні. Після цього ми хочемо проводити їх хоча б раз на тиждень", - говорить Петрук. Як пояснили в департаменті, з 2007 по 2012 рік земельні аукціони у столиці не проводилися, оскільки Земельний кодекс не передбачав необхідної законодавчої процедури.

Однак 5 липня 2012 року Рада змінила кодекс, встановивши механізм проведення аукціонів з продажу і передачі в оренду комунальних і державних земель. Поправки набули чинності з 19 серпня.

Нагадаємо, що на аукціонах, які проводилися з 2003 по 2007 рік було продано 14 земельних ділянок загальною площею 113,63 га на суму понад 1 мільярд гривень.

"Хочеться вірити, що департамент їх (земельні торги, - ред.) проведе", - сказав секретар постійної комісії Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури Сергій Кримчак.

При цьому він додав: "Але чим хвалитися? Адже витягли тільки 12 невеликих ділянок, а цих маленьких майданчиків має бути на порядок більше, якщо місто хоче все-таки наповнити бюджет".

Слід зазначити, що від продажу земельних ділянок в цьому році міська влада очікує поповнення міської казни на 182,5 мільйона гривень. Між тим, експерти вважають, що девелопери вважатимуть за краще брати землю в оренду через високу вартість ділянок. !zn