Влада просто заграє з бідними, коли говорить про підвищення тарифів для багатих - екс-чиновник НБУ

02 лютого 12:00

Переговори з МВФ будуть складними і тривалими, оскільки влада не готова принести в жертву свої бізнесові інтереси. Якщо влада піде на непопулярні реформи, то тільки за рахунок простих людей.

 

Державна машина абсолютно не готова до кардинальної зміни соціальної політики щодо перерозподілу десятків мільярдів гривень, що зникають у прірві "Нафтогазу" нібито на користь незахищених верств населення.

Таку думку в статті для ZN.UA висловив екс-директор генерального економічного департаменту Національного банку України (НБУ) Ігор Шумило, коментуючи заяви уряду про те, що потрібне МВФ підвищення тарифів на газ вигідне бідним і буде відбуватися виключно за рахунок багатих.

"Продовжується загравання із нужденним населенням щодо тарифів на газ, електроенергію, житлово-комунальні послуги, соціальних пільг. Бо є чітке розуміння, що подальше обкрадання бідних (а це практично більшість населення) за шаленого збагачення маленької купки "своїх" може швидко призвести до соціального вибуху. Водночас державна машина абсолютно не готова до кардинальної зміни соціальної політики щодо перерозподілу десятків мільярдів гривень, які зникають у прірві "Нафтогазу" нібито на користь незахищених верств населення", - пише Шумило.

" Чи готові вони принести в жертву свої бізнес-інтереси? Відповідь - ні. Тільки інтереси простих людей, чужих або не настільки "своїх" бізнес-груп", - вважає колишній чиновник НБУ.

" Зрозуміло, що влада готова і на певні зміни. Особливо коли вони не зачіпають найближчого кола, б'ють по чужих (у тому числі і по олігархах), є гарною дубиною для більш-менш своїх (те саме трансфертне ціноутворення)", - додає експерт.

"А отже, попереду складні переговори з МВФ і ще більш складне узгодження у владній команді", - вважає Шумило.

Нагадаємо, Ігор Шумило обіймав посаду директора генерального економічного департаменту Національного банку, і був звільнений у кінці серпня 2012 року. Цим напрямом він займався в НБУ з жовтня 2003 року.

Колеги і банкіри називали його одним з найбільш досвідчених чиновників НБУ, здатним вести професійний діалог на будь-якому рівні.

За їх словами, представники МВФ в 2010 році рекомендували керівництву країни після відставки Володимира Стельмаха призначити главою центробанку саме Шумила, відзначаючи його відкритість, принциповість, незаангажованість і вміння аналізувати поточні економічні процеси.

Повний текст статті Ігоря Шумило "Чому для України важлива угода з МВФ і що заважає її досягненню" читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Азаров підвищить тарифи на газ українцям з європейськими зарплатами

У Януковича наполягають, що подорожчання "комуналки" вигідне бідним