Вкладників Ощадбанку СРСР не змусять назад класти гроші у банк - Акімова

12 березня 14:17

В Адміністрації президента України вважають, що, змушуючи громадян залишати гроші на депозитах, можна підірвати довіру до банківської системи.

 

Перший заступник голови Адміністрації президента України Ірина Акімова запевняє, що людей не будуть змушувати знову класти на депозит гроші, отримані за рахунок компенсації знецінених вкладів Ощадбанку колишнього СРСР.

На прес-конференції у понеділок, 12 березня, Акімова зазначила, що повернення вкладів Ощадбанку СРСР торкнеться близько 5,4 млн осіб, які свого часу не отримали ці компенсації. Для цього, за її словами, знадобиться близько 6 млрд грн.

"Схема видачі вкладів і виплат населенню має бути затверджена Національним банком. Які саме банки будуть там брати участь, кому довірять - це вже питання НБУ та дискусії з комерційними банками. Зрозуміло, що це мають бути банки потужні, з дуже широкою мережею, тому що інакше буде проблема черг, чого ні в якому разі не можна допустити", - сказала Акімова.

На питання, чи не будуть людей примушувати залишити ці гроші на рахунках у банку, Акімова відповіла, що цього категорично робити не можна.

"Це не просто не планувалося, але це і ніколи не може розглядатися, тому що довіру до банківської системи ось такою неправильною мірою дуже легко підірвати. Це розуміють всі, тому мови про це бути не може".

При цьому вона додала, що "пропозиція вигідних умов і високих процентних ставок - це одна історія, а "насильство" - зовсім інша".

Нагадаємо, президент Віктор Янукович доручив з 1 червня відновити виплати вкладникам Ощадбанку СРСР.

Як повідомлялося, 7 березня президент Віктор Янукович, серед інших "передвиборних пряників" виборцям, пообіцяв відновити виплати вкладникам Ощадбанку СРСР у розмірі 1 тис. грн. !zn

Читайте також:

Янукович доручив відновити виплати «Юлиної тисячі»

Янукович оприлюднив прейскурант на передвиборчі «хабарі» виборцям

«Вітіну тисячу» всім і відразу забрати не вийде

На реалізацію ініціатив Януковича потрібно мінімум 16 млрд грн

Нацбанк обіцяє не вмикати "друкарський верстат" для реалізації передвиборчих обіцянок Януковича

Економіст: Обіцянка Януковича про повернення вкладів Ощадбанку СРСР - нездійсненна