Вкладникам збанкрутілих банків компенсуватимуть не менше 150 тис. грн

03 жовтня 14:31

Вкладники банків можуть не переживати про гарантії повернення своїх заощаджень. Парламент законодавчо зафіксував суму депозиту, яка гарантовано повертається у разі ліквідації банку, на рівні не менше 150 тис. грн.

 

Верховна Рада України проголосувала за внесення змін до закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", яким встановлює мінімальну суму граничного розміру відшкодування вкладів.

"За" відповідний законопроект № 10520 проголосувало 262 картки народних депутатів у вівторок, 2 жовтня, пише "Коммерсант-Україна".
Нагадаємо, що 21 вересня набули чинності поправки в закон «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», з якого була вилучена норма про захист депозитів на суму до 150 тис. грн. Адміністративна рада Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) зможе змінювати розмір гарантій тільки у бік підвищень. Зараз сума компенсації встановлена ​​на рівні 200 тис. грн.
За даними ФГВФО, депозити на суму до 150 тис. грн мають 99,1% вкладників, загальна кількість яких на кінець II кварталу склала 34,3 млн. Середній розмір їх депозиту - 9068 грн. Решта 0,8% клієнтів, за оцінкою банкірів, приносять їм 35% всіх пасивів населення.
Документ також передбачає, що фонд може здійснювати оплату витрат неплатоспроможного банку протягом дії в ньому тимчасової адміністрації, які необхідні для здійснення оперативної діяльності або виведення його з ринку. Співробітникам ФГВФО заборонено розголошувати інформацію з обмеженим доступом, як у період роботи у фонді, так і звільнення. !zn
Читайте також: