Вклади кримчан компенсують за рахунок продажу держмайна України - Аксьонов

25 червня 11:56

У Криму на компенсації претендують 88 тисяч вкладників із загальною сумою вкладів понад 10 млрд руб (3,5 млрд грн.)

 

Вклади жителів Криму, які були на рахунках українських банків, будуть компенсувати за рахунок продажу державного майна України на території Криму. Про це заявив "голова кримського уряду" Сергій Аксьонов.

"Тим, у кого сума внесків перевищує 700 тисяч рублів (245 тис. грн), компенсацію будуть здійснювати за рахунок продажу держвласності України", - сказав він.

За попередніми розрахунками, на компенсації претендують 88 тис. вкладників із загальною сумою вкладів понад 10 млрд руб. Всього фонд має в своєму розпорядженні кошти у розмірі 30 млрд руб. При цьому 45 тис. вкладників вже отримали компенсації у сумі розміру вкладу.

Він уточнив, що виплату вкладів до 700 тисяч рублів буде здійснювати Фонд захисту вкладників. За його словами, цей фонд уже прийняв рішення про компенсацію на загальну суму понад 10 мільярдів рублів, загальна сума коштів Фонду - 30 мільярдів рублів.

Раніше повідомлялипро те, що 2 квітня президент Росії Володимир Путін підписав закон "Про захист інтересів фізичних осіб, які мають вклади в банках і відокремлених структурних підрозділах банків, зареєстрованих і (або) діючих на території Республіки Крим та на території міста федерального значення Севастополя".

Згідно з текстом документа, розмір компенсаційної виплати розраховується, виходячи із 100 відсотків суми придбаних Фондом прав (вимог) до кредитної установи, але не може перевищувати 700 тисяч рублів.

Нагадаємо, 2 червня міністр юстиції Павло Петренко заявив, що Генеральна прокуратура України має право поставити питання про відшкодування збитку від анексії Криму за рахунок майна Росії, яке перебуває на континентальній частині України, а також в інших країнах. Він зазначив, що було зафіксовано факт крадіжки зі сховищ "Сбербанку" у Криму 300 кг золота і дорогоцінних металів, які перебували там на зберіганні в рамках кримінальної справи.

Також Петренко повідомив, що Росія при анексії Криму викрала зі сховищ Національного банку України 700 мільйонів гривень, які знаходилися на балансі НБУ і чотири мільярди готівкових коштів. Станом на сьогоднішній день збитки України від анексії півострова складають 1 трильйон 80 мільярдів гривень. !zn

Читайте також:

Вкладникам з Криму розповіли, як можна забрати свої гроші з проблемних банків

Українські банки втратили 22 млрд грн

Кримчани, які не виплачують кредити Україні, не отримають їх від Росії