Війна Хорошковського проти Калєтніка зупинила розмитнення найбільших торгових мереж

14 вересня 07:17

Митниця Одеського порту з початку серпня не оформляє контейнери з вантажем, оскільки вже протягом місяця у порту проходять перевірки СБУ.

 

Вчора у роздрібній мережі Metro C&C в Україні повідомили, що з початку серпня у компанії виникли проблеми з розмитненням контейнерів в Одеському торговельному порту.

"На кінець минулого тижня не було оформлено понад 70 наших контейнерів з вантажем на суму близько 120 млн грн. Через це у нас були перебої з асортиментом на полицях. Ми зазнаємо величезних збитків", - розповіло джерело
«КоммерсантЪ-Украина» в Metro C&C. За його словами, лише з цього понеділка на київську митницю почали приходити контейнери, але дуже повільно - по 3-4 одиниці на день.

Відразу кілька джерел на роздрібному ринку стверджують, що подібні проблеми виникли також у французької компанії Auchan і російської "Спорт Мастер". А за словами в. о. начальника Одеського морського торгового порту Юрія Васькова, із середини серпня в Іллічівському порту скупчилося близько 100 автомобілів. Він також повідомив, що зараз процес оформлення контейнерів в порту займає близько 12 годин, тоді як 1,5 місяця тому - 4 години.

Про проблеми з оформленням рітейлерами вантажів знають в "Європейській бізнес асоціації" (ЄБА).

"У зв'язку з цим у нас днями відбулася зустріч з представниками Київської центральної спеціалізованої митниці за участю членів асоціації та першого заступника голови Державної митної служби Олександра Дороховського", - сказав виконавчий директор ЄБА Анна Дерев'янко.

У Metro C&C стверджують, що звернулися також до Мінфіну і митної служби, але відповіді від них не надійшло. Компанія звернулася зі скаргами до німецького посольства, комісії із зовнішньої торгівлі і Американської торговельної палати.

У Metro C&C кажуть, що представники митниці пояснюють затримку оформлення вантажів проведеними перевірками СБУ фактів контрабанди в порту.

"Перевірки СБУ проходять у зв'язку з випадками корупції з боку співробітників митниці", - сказало джерело видання у правоохоронних органах.

У самій митниці стверджують, що проблем з розмитненням вантажів немає.

"Як тільки правоохоронні органи з митницею починають перевірки, експедитори та брокери припиняють подавати документи на оформлення. Навіть якщо у них все нормально, вони думають: а раптом щось знайдуть", - сказав директор департаменту організації митного контролю та оформлення Держмитниці Сергій Сьомка.

Раніше ZN.UA повідомляло про те, що протягом останніх місяців СБУ провело декілька операцій із затриманнями митників за корупцію.