Витрати України на оборону і безпеку перевищили 5% ВВП – Порошенко

21 березня 05:22

Президент не виключає, що оборонні витрати доведеться збільшити.

 

Загальні витрати на оборону і безпеку в Україні перевищили 5% валового внутрішнього продукту (ВВП) країни. Витрати окремо на оборонні потреби за підсумками 2016 року склали 3,2% ВВП, в той час як на початок 2014 року вони не перевищували 1%, заявив президент України Петро Порошенко на засіданні Ради регіонального розвитку в понеділок, 20 березня.

Глава держави не виключає збільшення військових витрат України у зв'язку з російською агресією.

"Головною є російська військова загроза. І вона відбувається не тільки з окупованих районів Донбасу, вона нависає по всій лінії кордону з Росією. Правильна відповідь на цей виклик тільки один: якщо на початок 2014 року витрати на оборону становили 1% ВВП, то в 2016 році нашими спільними зусиллями ми довели ці витрати до 3,2% і не виключено, що цю частку доведеться збільшити ще. Якщо ж врахувати загальні витрати на оборону і безпеку, то вони вже зараз перевищують 5% валового внутрішнього продукту", - підкреслив Порошенко, повідомляє прес-служба президента.

Нагадаємо, Міністерство економічного розвитку і торгівлі погіршило прогноз зростання ВВП України на 2017 рік з 2,9% до 2,4%. При цьому уряд прогнозував зростання ВВП України в 2017 році на рівні 3%, Нацбанк - на 2,8%.

Валовий внутрішній продукт у січні 2017 року у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року зріс на 5,1%.

Однак, як пише доктор економічних наук Тетяна Унковська в матеріалі для ZN.UA зростання ВВП в 2016 році на рівні 2,2% насправді є консервацією економічної кризи і відсталості, а не ознакою макроекономічної стабілізації.

Детальніше про реальний економічний розвиток України читайте у статті Тетяни Унковської "Нова економічна стратегія для України" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".