Вищий госпсуд вирішив узаконити рейдерську атаку на землі НАНУ?

16 червня 14:23

23 червня Вищий господарський суд України розгляне касаційну скаргу Глевахівської селищної ради на рішення господарського суду Київської області від 21.04.2010 р. і на постанову Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 02.07.2010 р. у земельній справі, яка набула гучного суспільного резонансу.

 

Понад рік тому тривала судова тяганина між Глеваською сільрадою і державним підприємством «Дослідне сільськогосподарське виробництво Інституту фізіології рослин і генетики НАН України» (ДСП ІФРГ) вирішилася на користь наукового центру НАНУ. Таким чином розкраданню земель було покладено край.

Вищий господарський суд тричі (27.09.2010 р., 8.11.2010 р, 17.01.2011 р.) відмовляв Глевахівській селищній раді у каcаційному провадженні, звертаючи увагу на численні порушення Господарського процесуального кодексу України, пропущені терміни касаційного провадження, а також вказуючи на те, що "наведені причини не є поважними".

Проте 27 травня ц.р. Вищий господарський суд прийняв рішення, яким без аргументованих пояснень відновив колишній процесуальний термін, прийняв касаційну скаргу Глевахівської селищної ради до касаційного провадження й призначив розгляд касаційної скарги на 23 червня.

На думку вчених НАНУ, прийняття даного рішення Вищого господарського суду має ознаки організованої рейдерської атаки на державні особливо цінні землі дослідного центру світового рівня.

Ситуація з незаконним захопленням земель Національної академії наук, розташованих поблизу смт. Глеваха Васильківського району Київської області, раніше детально висвітлювалась у нашому тижневику (NN35, 41, 47, 2009 р.).