Виробників ліків в Україні стало менше на 23%

25 вересня 13:06

Після переходу України на світові стандарти виробництва, число фармвиробників рекордно зменшилося.

 

Число українських виробників лікарських засобів після переходу України на світові стандарти в умовах Незалежної виробничої практики (GMP) скоротилося на 23% і на 1 вересня цього року становило 117.

Такі дані повідомив глава Держлікслужби Олексій Соловйов на галузевій зустрічі "ЄЕП: регуляторні зміни на фармринку" у Москві.

Як передає прес-служба відомства, її глава відзначив позитивний вплив приєднання України до Системи співробітництва фармацевтичних інспекцій (PIC/S), що декларує уніфікацію стандартів GMP, у кінці 2010 року.

- Французькі медики визнали 50% ліків марними

Соловйов нагадав, що з 1 січня 2013 року без сертифіката відповідності GMP або висновку про відповідність GMP, виданих Держлікслужбою, лікарські засоби, окрім активних фармацевтичних інгредієнтів, не можуть бути ввезені на територію України. Він уточнив, що за останні два роки відомство видало підтвердження GMP приблизно на 700 виробничих дільниць, при цьому фахівці Держлікслужби проінспектували 124 дільниці, у 69 випадках констатувавши невідповідність GMP.

"До 2015 року ми плануємо перехід на стандарти GDP, GSP і GPP. Також ми плануємо створити центральну базу даних для обліку всіх випущених лікарських засобів з можливістю відкликання препаратів з обігу. Кінцева мета - відстежити всі марковані ліки на всіх етапах їхнього життєвого циклу - від виробника до споживача", - повідомив глава Держлікслужби.

Як повідомлялося, після вступу в PIС/S Україна визнає результати інспектування 38 органів-учасників цієї угоди і при наявності такої перевірки з позитивним результатом видає підтвердження за досить простою документальною процедурою без проведення інспектування виробництва. !zn

Читайте також:

МОЗ заборонило рекламу 326 ліків, що продаються без рецепту

На українцях щорічно тестують 300 нових медичних препаратів

МОЗ заблокував обіцяне здешевлення ліків