Клімкін розповів, як Україна вирішуватиме питання транзиту російських фур

15 лютого 00:10

Кабмін звернувся за консультаціями до європейських партнерів.

 

Україна має намір врегулювати питання блокади російських фур на кордоні у відповідності з нормами міжнародного права й з урахуванням національних інтересів. Про це міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив в ефірі телеканалу "Інтер" увечері в неділю, 14 лютого.

"Кожен аспект ми повинні розглядати окремо, чесно, на основі правил міжнародного права. Ми правова держава, і так як Росія діяти не будемо, але в той же час про наших інтересах подбаємо", − підкреслив міністр.

Очыльник МЗС повідомив, що по даному питанню Україна веде консультації з країнами Європейського Союзу.

"Є питання транзиту в Європейський Союз. Є питання транзиту в Молдову, адже Молдова має свої підприємства в Росії", − зазначив Клімкін.

У той же час, міністр висловив особисту підтримку учасникам акції з блокування фур і натякнув, що умови роботи російських автоперевізників в Україні будуть суттєво ускладнені, так як Кремль заблокував роботу українських перевізників на території РФ.

"Емоційно я з тими хлопцями, які блокують російські автомобілі... Ми маємо міжнародні обов'язки, повинні піклується про наш біо нашому бизенесе, який теж має інтереси щодо транзиту з середньою Азією та Китаєм", − підсумував Він.

Читайте також: Москаль попросив Кабмін негайно вирішити питання з російськими фурами

1 лютого між Росією і Польщею припинилися вантажоперевезення. Сторонам вдалося домовитися лише про те, що всі російські машини, які знаходяться зараз в Польщі, зможуть повернутися в Росію до 15 лютого за дозволами 2015 року.

Після цього російські фури в Європу почали їздити через територію України.

Блокада вантажного транспорту Російської Федерації почалася в Україні 12 лютого. Її підтримали активісти у десяти областях.

Розділ Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав важливим ведення переговорів з активістами громадянського суспільства Білорусі, Латвії, Литви, Естонії про організацію ними подібних акцій на територіях своїх держав.