Вимога Арбузова пред'являти паспорт для обміну валют - неконституційна

23 вересня 07:23

Постанова Національного банку щодо вимоги пред’явлення паспорта при купівлі-продажу іноземної валюти порушує права громадян і є неконституційною.

 

Про це заявив екс-міністр економіки України, голова Центру ринкових реформ Володимир Лановий в ефірі «5-го каналу», повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

«Це неконституційне розпорядження, і треба його скасовувати, оскільки тут втручаються у приватні права - дані про особу. Відбуватиметься збір інформації про людей, це буде класифікуватися, тиражуватися, можливо, продаватися, використовуватися податковою для того, щоб відстежувати тих, у кого які обмінні операції», - зазначив В.Лановий.

«Це все незаконно, це все суперечить у першу чергу Конституції. Національний банк може видавати розпорядження, які можуть поширюватися на комерційні банки, а не на відносини цивільного характеру, якими є купівля та продаж товарних цінностей», - заявив екс-міністр.

«На мій погляд, це серйозна юридична помилка тих, хто візував це розпорядження», - підкреслив В.Лановий.

Нагадаємо, своєю постановою НБУ зобов'язав банки та фінансові установи з 23 вересня здійснювати операції з купівлі-продажу валюти і дорожніх чеків тільки за умови пред'явлення документа, що засвідчує особу.