Виконання рекомендацій МФВ передбачає нові банкрутства для середніх та дрібних банків - експерт

08 жовтня 14:40

Банки мають вийти на 5%-ову адекватність капіталу до кінця липня 2017-го, на що не всім вистачить коштів.

 

Рекомендація МВФ, яка стосується банківської системи, передбачає, що 19 найбільших банків до кінця листопада 2016 року збільшать капітал до нуля (зараз більшість з них працює з мінусовим капіталом) і доведуть адекватність капіталу до 5% вже до кінця лютого (за світовими стандартами нормальною вважається адекватність капіталу у 8-12%).

Наступний 21 банк має вийти на 5%-ову адекватність капіталу до кінця травня 2017 року, а решта - до кінця липня 2017-го.

Про це пише у своїй статті для DT.UA Олександр Савченко, ректор Міжнародного інституту бізнесу.

"Це дуже амбітна, але правильна вимога, для виконання якої, за моїми оцінками, необхідно загалом приблизно 150-170 млрд. грн! Звичайно, не всі банки знайдуть необхідні кошти. На практиці це означає нові банкротства для середніх та дрібних установ чи націоналізацію", - йдеться у статті.

Читайте також: Україні потрібно провести реформи більш радикальні, ніж ті, що пропонує МВФ - експерт


Як пише Савченко, друге завдання для українських банків полягає у тому, щоб позбавитись кредитів пов'язаним особам (по суті акціонерам чи менеджерам банків).

"Це – теж дуже правильна вимога, але її виконання неможливе без жорсткого законодавчого та судового захисту прав кредитора. Власники банків кредитують лише себе не тільки тому, що їм це вигідно. Вони знають, що вся державна машина захищає позичальника і працює проти кредитора. Тому для більшості приватних банків є альтернатива: чи кредитувати лише своїх (пов'язані особи), чи не кредитувати взагалі!", - пояснює автор.

На думку Савченка, рекомендація продати 20% капіталу Ощадного банку і Укрексімбанку у 2018 році, а решту держбанків продати цілком у 2017 році є слушною.

"На ці установи держава вже ледь не щорічно витрачає десятки мільярдів гривень замість того, щоб отримувати від них дивіденди! Звичайно, краще їх продати", - наголошує автор.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд позитивно оцінює макроекономічну ситуацію в Україні. У той же час, необхідність ефективної боротьби з корупцією залишається ключовим викликом для українського керівництва.

Детальніше читайте в статті Олександра Савченка "Співпраця з МВФ: виконати програму і відмовитися від кредиту!" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня Україна".