ВіЕйБі Банк звинувачує колишнього голову наглядової ради у привласненні 1 млрд грн

04 жовтня 06:16

ВіЕйБі Банк подав до Шевченківського районного суду Києва позов на свого акціонера - власника 15,4% акцій і колишнього голову наглядової ради Сергія Максимова. За інформацією банку, С.Максимова звинувачують у привласненні кредитних коштів фінансової установи на суму більше 1 млрд грн.

 

У банку стверджують, що у 2005-2009 роках С.Максимов, використовуючи службове становище, вивів з ВіЕйБі Банку цю суму у вигляді кредитів підконтрольним йому підприємствам. Гроші були отримані товариствами з обмеженою відповідальністю «Офіс Лайн», «Класік хід», «Декорт», «Трініті Інвест Компані», «Луксор», «І-Тел», «Босс», «Берег-Інтертрейд», «Джерард Україна», «Менеджмент Інвест Компані», «Брайтон», «СНП Інвестментс», «Данфорд», які перерахували кошти на рахунки інших підприємств С.Максимова, пише «Коммерсант-Украина».

За інформацією банку, прокуратура вже порушила стосовно С.Максимова кримінальну справу за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах). Максимальна санкція даної статті передбачає позбавлення волі строком до 12 років з конфіскацією майна. У банку також стверджують, що вимагають заборонити С.Максимову виїзд за кордон, відзначаючи, що бізнесмен може проживати у Москві, Відні та Тель-Авіві.

У ВіЕйБі Банку заявляють, що С.Максимов уникає зустрічей з керівництвом закладу. "Всі компанії існують, є в Єдиному держреєстрі підприємств і організацій. Але жодна з компаній у переговорний процес з банком не вступала», - повідомив виданню перший заступник голови правління ВіЕйБі Банку Денис Мальцев. При цьому жоден із проблемних кредитів, виданих компаніям акціонера, зараз не обслуговується, що призвело до значних обсягів резервування та збитків (за підсумками I півріччя - 158 млн грн).

У 2005 році нідерландсько-ізраїльська група Kardan викупила у сім'ї Максимових 9,55% акцій банку за 8,75 млн дол. Поступово група капіталізувала банк, розмиваючи частку Максимових. Але у січні цього року Kardan продала 84% ВіЕйБі Банку групі «міжнародних інвесторів» за 53 млн євро. Неофіційно банкіри стверджують, що власниками установи стали Олег Бахматюк, Леонід Юрушев і Сергій Максимов.

Відповідно до рамкового договору про продаж С.Максимов зобов'язався погасити видані кредити, тобто він є солідарним боржником за цими позиками. Колишній член правління ВіЕйБі Банку, що працював в установі під час видачі цих позик, повідомив, що тоді жодних проблем із пов'язаними з С.Максимовим компаніями не було.

Відзначимо, що, за даними ВіЕйБі Банку, на 1 липня максимальний розмір кредитів, виданих інсайдерам (норматив Н10), складав всього 3,37% при максимально можливих 30%. Однак якщо заборгованість С.Максимова перед установою справді становить 1млрд грн, то цей норматив у ВіЕйБі Банку перевищує 80%. Отримати від представників НБУ коментар щодо того, чому раніше в ході проведених регулятором перевірок на це не звертали уваги, не вдалося.

За даними НБУ на 1 липня, ВіЕйБі Банк займав 26-те місце за активами (7,73 млрд грн). Його загальний кредитний портфель становив 6,34 млрд грн, у тому числі кредити підприємствам - 4,58 млрд грн. Акціонерами банку значилися лише нідерландська TBIF (16%) та Сергій Максимов (6,28% прямо і 9,1% опосередковано).