Відновлення прямих постачань газу з Туркменістану малоймовірне

22 лютого 12:57

Президент пропонує бути реалістами і "не перебільшувати можливості ані України, ані можливості Туркменістану" в цьому питанні.

 

Україна продовжить шукати "усі шляхи" диверсифікації джерел постачань газу у країну, і Туркменістан - одне з таких джерел. Проте відновлення прямих постачань газу з цієї країни сьогодні малоймовірне.

Таку думку президент України Віктор Янукович висловив під час прямого телеефіру "Діалог із країною" у п'ятницю, 21 лютого.

"Я б не перебільшував наші можливості і можливості Туркменістану", - сказав Янукович, відповідаючи на питання, чи можливо вже в 2013 році поставити 10 млрд куб. м туркменського газу в Україну.

- Україна експортуватиме туркменський газ у Європу. Але після дозволу Росії

"Є, безумовно, надія (і надія завжди повинна бути), і над цим питанням треба працювати. Але басейн Каспійського моря - це дуже складне питання, де ведуть конкурентну боротьбу країни цього регіону, і від нас там мало чого залежить. Ми висловлюємо свої пропозиції, ми готові співпрацювати з Туркменістаном, але, на жаль, багато розмов, але поки що нічого немає", - зазначив президент

"Ми маємо бути реалістами і розраховувати, насамперед, на власні сили", - резюмував Янукович.

Нагадаємо, що під час останнього візиту президента Януковича до Ашхабада підписаний меморандум про взаєморозуміння між НАК "Нафтогаз України" і держконцерном "Туркменгаз". Документ серед іншого передбачає відновлення прямих постачань газу з Туркменістану в Україну і подальший його експорт в країни Європи.

Разом з тим, головною перешкодою для поновлення постачань туркменського газу в Україну є небажання Росії пустити газ по своїй території: не в інтересах Москви, щоб Київ зіскочив з російської "газової голки". Таким чином, без домовленостей з Москвою щодо питання транзиту, плани Києва з доставки туркменського газу по суші є малореалістичними. У будь-якому разі, у найближчі роки.

Міністр енергетики Україна Едуард Ставицький у четвер, 21 лютого, у Брюсселі заявив, що Україна планує вже в поточному 2013 році почати постачання туркменського газу. Приблизні обсяги на початковому етапі міністр оцінив у розмірі 10 млрд кубів газу.

Між тим, відповідно до проспекту єврооблігацій України, країна не розраховує на постачання газу з Туркменістану в 2013 році. !zn

Читайте також:

Україна експортуватиме туркменський газ у Європу. Але після дозволу Росії

Янукович побачив "перспективу" качати газ з Туркменістану через російську ГТС

Україна хоче будувати газопроводи і видобувати газ у Туркменістані

Азаров у Москві побачив бажання Путіна і Медвєдєва вирішувати газове питання