У Кабміні пов'язали відключення електроенергії на Київщині з підступами росіян

03 жовтня 14:00

Ряд обленерго контролюють російські компанії. Деякі з них потрапили у санкційний список уряду.

 

Відключення електроенергії в Київській області були самовільними й не пов'язані з потребами врегулювання енергобалансу, зараз проводиться розслідування інциденту.

Про це заявив міністр Кабінету міністрів Остап Семерак в ефірі Телеканалу 24, повідомляє урядовий портал.

"На жаль, до відключень електроенергії, що мали місце минулого тижня, причетна політика. Проблема в тому, що власниками багатьох обленерго, які здійснюють це відключення, є російські компанії. Ці компанії, згідно з рішенням Уряду, потрапили до списку компаній, щодо яких можуть бути застосовані санкції", – сказав урядовець.

За його словами, підстав для віяльного відключення електроенергії немає. "Україна є експортером електроенергії на ринки сусідніх держав, країн ЄС. Якщо буде потреба, то Україна може зменшити поставки електроенергії на зовнішній ринок, але населення України не відключатиме", – наголосив Семерак.

Міністр також зауважив, що значна частина українських вугільних шахт захоплено терористами.

"Відповідно, отримувати вугілля звідти ми не можемо. Але Уряд України підписав зовнішні контракти, у тому числі з Південно-Африканською Республікою та іншими країнами на поставки вугілля. Ми цілком вкладаємося в графік доставок його до електростанцій", – запевняє міністр.

Як відомо, ще в 2013-му американська AES Corporation продала 89,1% акцій енергопостачальної компанії ПАТ "AES Київобленерго" і 84,6% "AES Рівнеобленерго" компанії VS Energy International.

Зараз VS Energy володіє близько 95% акцій в "Кіровоград-", "Херсон-", "Житомиробленерго" і "Севастопольенерго", близько 70% в "Чернівціобленерго", близько 50% - у "Одесаобленерго" і близько 15-20% - в "Хмельницьк-" і "Миколаївобленерго".

Бенефіціарами VS Energy International є кілька російських підприємців. Серед них, зокрема, колишній віце-спікер Держдуми Росії, депутат Державної думи VI скликання від "Єдиної Росії" голова думської комісії з правового забезпечення розвитку організацій оборонно-промислового комплексу РФ Олександр Бабаков.

Нагадаємо, 23 вересня Київобленерго заявило, що вводить графіки аварійних відключень електроенергії в області, пояснивши своє рішення "порушенням балансу між виробництвом і споживанням електричної потужності та її дефіцитом в об'єднаній енергетичній системі України".

Семерак відразу ж заявив, що рішення Київобленерго може бути елементом політичного тиску на владу.!zn