Від оподаткування в Україні ухиляються не лише вітчизняні "олігархи", а й транснаціональні корпорації

22 грудня 23:32

Оптимізація оподаткування здійснюється не лише через зовнішньоекономічні операції, але й на внутрішньому ринку – через вітчизняні підприємства, які користуються спеціальними режимами оподаткування.

 

Через механізми трансфертного ціноутворення, які передбачають у т.ч. продаж товарів та послуг афілійованим контрагентам за заниженими цінами, податкові платежі мінімізують не тільки вітчизняні підприємства, але й транснаціональні корпорації, які працюють в Україні.

Про це в коментарях DT.UA розповів керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

«У першу чергу це компанії, що працюють з продуктами харчування, побутовою технікою, нерухомістю, в медичній галузі, важкій промисловості тощо», - зауважує фахівець.

Посилаючись на незалежні оцінки, А. Забловський констатує, що «збитки держбюджету в результаті зловживань із трансферним ціноутворенням становлять біля 15-20% ВВП України».

За словами експерта, оптимізація оподаткування здійснюється не лише через зовнішньоекономічні операції, але й на внутрішньому ринку – через вітчизняні підприємства, які користуються спеціальними режимами оподаткування.

«Саме по собі поняття «трансферне ціноутворення» не є негативним фактором. Негативом є лише зловживання ним. А тому всі законопроекти щодо трансферного ціноутворення мають будуватись, у першу чергу, на запобіганні зловживанням», - зауважує фахівець.

Нагадаємо, що податкова служба у співпраці з PricewaterhouseCoopers підготувала законопроект про боротьбу з трансфертним ціноутворенням, через яке з України в офшори щорічно виводиться близько 100 млрд грн. Цей документ після доопрацювання разом з представниками ключових галузей економіки буде внесений на розгляд Верховної Ради в І кварталі 2013 року. Вступити в дію він може або з 1 липня 2013-го, або з 1 січня 2014 року.

Механізм боротьби з трансфертним ціноутворенням полягатиме в тому, що ДПСУ буде контролювати операції між пов’язаними особами всередині груп компаній та зовнішньоекономічні угоди з резидентами країн з низьким рівнем оподаткуванням, де, зокрема, ставка по податку на прибуток на 5% нижча, ніж в Україні (під цей критерій в т.ч. підпадає Кіпр, Швейцарія і т.д.)). !zn

Читайте также:

Налоговая начинает борьбу с оффшорами

Азаров решил снимать по 15% со всех перечислений в офшоры

Налоговая запретит оффшорам и иностранному бизнесу выводить прибыль из Украины

Кипр больше не хочет быть офшором для украинских олигархов