Верифікація отримувачів субсидій у запропонованому Кабміном варіанті неможлива

16 сiчня 13:26

Для того, щоб видавати адресну допомогу, потрібно мати як мінімум реєстр пільговиків, а як максимум - загальне декларування доходів.

 

У "бюджетному пакеті" Верховна Рада прийняла закон, що передбачає нібито верифікацію одержувачів субсидій. Мова йде про те, що банки повинні надавати органам державної влади на їх вимогу відомості про рахунки своїх клієнтів (поточних, кредитних, депозитних та інших), операції і залишки на них. У разі нарахування та отримання соціальних виплат, пільг, субсидій, призначених на сім'ю або домогосподарство, інформація надається по кожному із членів сім'ї або домогосподарства.

Верифікація отримувачів субсидій у запропонованому урядом варіанті неможлива, а головне, критеріїв цієї верифікації досі немає, йдеться в статті Юлії Самаєвої для DT.UA.

Читайте також: Субсидії на оплату послуг ЖКГ вже отримали 10 млн громадян

За її словами, міжнародний досвід свідчить, що виділення допомоги "живими грошима" і не на конкретні потреби є більш ефективним, якщо мова йде про комунальні платежі, - у людей з'являється реальний стимул утеплити приміщення, поставити лічильник, поміняти вікна. Тоді зекономлені на оплату "комуналки" кошти можна витратити на що-небудь ще.

"Та для того, щоб видавати адресну допомогу, треба мати як мінімум реєстр пільговиків, а як максимум - загальне декларування доходів. Реєстр створюється в Україні з 2005 р., на що витрачено вже не один зовнішній кредит. Останню позику на ці цілі ми одержали влітку
2015-го. Реєстру все ще немає, і якщо він з'явиться до кінця
2016-го, це буде дивом. Загального декларування в недалекому майбутньому теж не буде. Йому знайшли неоднозначну альтернативу. Махнувши рукою на адресність, уряд переключився на верифікацію пільговиків, вирішивши, нарешті, перевірити, чи всі з них можуть претендувати на допомогу від держави..

"

Необхідність верифікації не викликає сумнівів. Напевно є безліч тих, хто одержує пільги невиправдано. Але чи можлива верифікація у варіанті, запропонованому урядом? По-перше, кількість домогосподарств, що одержують субсидії, з минулого року зросла з 2 до 5,4 млн, а прийняті виправлення декларують перевірку достовірності інформації, наданої для нарахування й одержання всіх соціальних виплат, пільг, субсидій і пенсій. Тобто всієї армії пільговиків. Скільки часу й людино-годин потрібно, щоб перевірити ці дані? По-друге, як їх оцінюватимуть, якщо на сьогодні немає критеріїв цієї оцінки?", - пише Самаєва.

НБУ у відповіді на запит DT.UA підтвердив, що інформація буде надаватися виключно Мінфіну, причому останній, згідно з існуючим порядком розкриття банківської таємниці, не зможе передавати її органам соціального захисту.

"Органи соціального захисту не зможуть отримувати інформацію від банків, оскільки вони відсутні в переліку державних органів, яким відповідно до статті 62 ЗУ про банки розкривається банківська таємниця, - йдеться в офіційній відповіді Нацбанку. - Останніми змінами до статті 62 закону про банки передбачено, що розкриття банківської таємниці здійснюється центральному органу виконавчої влади, який забезпечує формування державної фінансової політики, тобто Міністерству фінансів України, у відповідь на його письмовий запит під час бюджетного процесу з метою проведення верифікації та перевірки достовірності інформації, наданої фізичними особами для нарахування й отримання соціальних виплат. У разі нарахування й отримання соціальних виплат, пільг, субсидій, що призначені на сім'ю або домогосподарство, інформація надається по кожному з членів сім'ї або домогосподарства. Порядок розкриття банківської таємниці, визначеного законом, не передбачає передачі отриманої Мінфіном інформації в органи соціального захисту".

Нагадаємо, якщо температура в житловому приміщенні нижче 18° С, то громадяни мають право на перерахунок тарифу за опалення. Якщо ж температура опускається до 12° С і нижче, громадяни взагалі не повинні платити по рахунках, якщо складуть відповідний акт, заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Детальніше про субсидії в Україні читайте у статті Юлії Самаєвої "Субсидії: нова суспільна змова" у свіжому випуску "Дзеркала тижня".