Валютні ОВДП купують не тільки банки, але і корпоративний сектор

29 липня 11:12

Державі логічно популяризувати валютні боргові інструменти тільки на певний проміжок часу - для вирішення тактичних питань. Надмірна ж концентрація на них може негативно вплинути на перспективи зміцнення ролі гривні в національній економіці.

 

Третина з розміщених урядом валютних ОВДП виявилася на балансах корпорацій. Про це розповіла директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова під час публічної дискусії, яку організувала 26 липня Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектора» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

Щербакова також звернула увагу, що певне скорочення валютних залишків банків на авуарах (до $8 млрд) обумовлено в т.ч. придбанням цінних паперів уряду, номінованих у валюті.

НБУ каже, що інвестори стали більше довіряти валютним облігаціях уряду

Говорячи про перспективи ринку валютних казначейських зобов'язань, голова правління «Райффайзен Банку Аваль» Володимир Лавренчук зазначив, що як приватний інвестор він вважає привабливим такий інструмент для вкладення заощаджень.

Разом з тим фінансист зазначив, що державі логічно популяризувати валютні боргові інструменти тільки на певний проміжок часу - для вирішення тактичних питань. Надмірна ж концентрація на них може негативно вплинути на перспективи зміцнення ролі гривні в національній економіці.

З такою позицією погодився і народний депутат, член парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Василь Горбаль. При цьому він підкреслив, що випуск ОВДП - вдала пропозиція НБУ і уряду для вирішення короткострокових завдань з обслуговування держборгу. !zn

Читайте також:

НБУ хоче, щоб українська валюта працювала на економіку

НБУ: Банки перестали займати валюту за кордоном - вигідніше позичати в Україні

Мінфін запевняє, що бюджет наповнюється без «друкарського» верстата НБУ