Валютні і гривневі депозити мають гарантуватися державою однаково

19 грудня 15:01

Наразі у людей має бути впевненість у тому, що гарантії за вкладами в іншій валюті, ніж гривня, будуть збережені. Разом з тим, з огляду на укріплення національної грошової одиниці, надалі держава має поступово від цього відмовлятися, вважають експерти.

 

І валютні, і гривневі вклади повинні мати рівні умови щодо гарантій Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Таку думку в коментарях для ZN.UA висловив керівник аналітичного департаменту ГК «ТАСК» Андрій Шевчишин.

«Якщо держава бажає обмежити валютні депозити, у неї є достатньо важелів впливу. Наприклад, НБУ може підвищити ще більше нормативи обов'язкового резервування по валютних вкладах, роблячи їх невигідними для комбанків», - зазначив аналітик.

Заступник директора з роздрібного бізнесу "Надра Банку" Віталій Бачинський також дотримується точки зору, що гарантії за валютними депозитами повинні бути збережені. «Що ми не говорили б, але довіра населення до держави дуже велика. І це небезпідставно. Навіть при зміні урядів проводилися виплати вкладникам Ощадбанку СРСР», - нагадує експерт.

Банкіри: Активне відновлення іпотеки та автокредитування в 2013-му малоймовірне

В той же час, старший аналітик ІК «Тройка Діалог Україна» Євген Гребенюк в коментарях ZN.UA зазначив, що не вважає наявність держгарантій критичним питанням для банківської системи.

«Більше того, навіть переваги існування гарантій по гривневим вкладам не є для мене очевидними. Адже будь-яка гарантія по вкладу лише підштовхує позичальників до більш ризикованої поведінки – наприклад, розбити заощадження на частини, що не перевищують гарантоване покриття і покласти в різні банки, котрі пропонують найбільш високі відсотки. На мій погляд, криза 2008-2009 рр. навчила більшість вкладників критично мислити і обирати банк за надійністю. Таких вкладників менше цікавить факт гарантування вкладу», - констатував експерт.

Керівник аналітичного підрозділу групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Олександр Вальчишен висловлює думку, що з огляду на укріплення національної грошової одиниці, гарантії по валютним депозитам не повинні зберігатися. «Але для цього треба організувати перехідний період на 1-2 роки. Найдовше така гарантія повинна бути закріплена за державними банками», - додає експерт ZN.UA.

Зауважимо, що нещодавно НБУ офіційно спростував поширену в ЗМІ інформацію щодо можливого виведення вкладів фізосіб в іноземній валюті з-під гарантій Фонду гарантування вкладів фізосіб.

«Національний банк України повідомляє, що зазначена інформація не відповідає дійсності і зазначене питання не розглядається, оскільки відсутні будь-які об’єктивні економічні передумови для зазначених дій», – наголошувалося в повідомленні прес-служби центробанку.

Нагадаємо, що навесні 2012 року під час великої наради в НБУ представники деяких комерційних банків висловлювали думку за скасування гарантій за валютними депозитами. Така позиція мотивувалася необхідністю зниження попиту населення на валюту в довгостроковій перспективі. !znЧитайте також:

Вкладникам збанкрутілих банків підвищили суму компенсації

Державі варто було б допомагати вкладникам оцінювати надійність банків

Обсяги проблемних кредитів у банках досягли піку і гірше вже не буде