В уряду немає бачення подальшої долі нафтопереробки в Україні, - директор ТНК-ВР

12 квiтня 17:00

Уряд не робив конкретної пропозиції ТНК-ВР про переробку 1 млн тонн нафти на Лисичанському НПЗ, про що не раз заявляли члени Кабміну. Більше того, вважають у компанії, в уряду взагалі немає комплексної програми та бачення підтримки і розвитку нафтопереробної галузі України.

 

Уряд не робив конкретної пропозиції ТНК-ВР про переробку 1 млн тонн нафти на Лисичанському НПЗ, про що не раз заявляли члени Кабміну. Більше того, вважають у компанії, в уряду взагалі немає комплексної програми та бачення підтримки і розвитку нафтопереробної галузі України.

Про це заявив виконавчий директор компанії ТНК-ВР Герман Хан на зустрічі з журналістами в Києві у четвер, 12 квітня.

За його словами, радою директорів, швидше за все, буде прийнято рішення про консервацію Лисичанського НПЗ (ЛИНІК) протягом поточного року.

На питання, чи пропонував уряд України компанії ТНК-ВР переробку 1 млн тонн нафти на давальницьких умовах на Лисичанському НПЗ, Герман Хан відзначив, що така схема обговорювалася, але, по-перше, це не той обсяг, який може зацікавити компанію в масштабах такого підприємства, як ЛІНІК, а по-друге, компанія погодилася б, якщо б мова йшла про переробку 4,5 млн тонн нафти і мінімум протягом року.

Щодо припинення толінгової схеми (поставок нафти для переробки на ЛІНІК, що, власне, і стало причиною його консервації), то пан Хан підкреслив, що основна неліквідність такої схеми пояснюється зміною режиму експортних мит з Росії.

Герман Хан відзначив, що сьогоднішній його приїзд до Києва був обумовлений зустрічами з міністром економіки Петром Порошенком, першим віце-прем'єром Валерієм Хорошковським, а також «давнім традиційним партнером паном Бойком (Юрій Бойко, міністр енергетики та вугільної промисловості, - ред)». Зокрема в ході зустрічі обговорювалася ситуація, що склалася в галузі нафтопереробки в Україні (яка в тому числі представлена ​​Лисичанським НПЗ, що належить ТНК-ВР).

Пан Хан підкреслив, що компанія вже другий рік веде переговори з українськими чиновниками, «які побоюються підвищення цін на нафтопродукти через можливе введення імпортних мит, на чому наполягає, зокрема, і ТНК-ВР».

Але, незважаючи на консервацію нафтопереробних потужностей, за словами Хана, компанія ТНК-ВР вважає Україну потенційно стратегічним цікавим ринком і розглядає можливість подачі заявки на участь у конкурсі з розробки джерел газу (газ із щільних піщаних порід, - ред.). Він нагадав, що компанія ТНК-ВР має достатній досвід видобутку газу (річний обсяг становить близько 30 млрд куб. м газу в основному в США; в Російській Федерації видобуток різними способами за минулий рік склав близько 17 млрд куб м).

У зв'язку з оголошеним в Україні конкурсом на розробку Юзівської площі, Герман Хан заявив, що ТНК-ВР «готова давати реалістичні, але агресивні пропозиції, і готова брати на себе ризики, що важливо в ситуації непідтверджених геологічних запасів».

Коментуючи поточні плани Хан повідомив, що компанія в даний час буде розвивати маркетинговий напрямок і займатися поставками нафтопродуктів в основному в центральних регіонах України. !zn

Читайте також:

Хто платить за «дешевий» бензин?

ТНК-ВР прогнозує подорожчання бензину в зв'язку з закриттям Лисичанського НПЗ

Ціни на паливо змусили українців в 2011 році істотно знизити його споживання


Нова ініціатива Бойка з пільг на нафту обернеться втратою 1,3 млрд грн