В Україні знову подорожчає алкоголь

26 вересня 08:13

 

Міністерство фінансів запропонувало підвищити мінімальні ціни на алкогольну продукцію.

Як повідомляє "Коммерсант-Украина", в Мінфіні запропонували підвищити мінімальні роздрібні ціни на горілку і лікеро-горілчану продукцію на 15,3% (до 150,5 грн за літр 100-відсоткового спирту). Проект постанови Кабінету міністрів, що містить таку ініціативу, був опублікований на сайті міністерства.

В результаті мінімальна ціна пляшки горілки 0,5 л збільшиться до 30,1 грн (зараз - 26,1 грн). Мінфін також має намір підвищити ціни на коньяк (бренді) - на 17,9%, до 41 грн для трьохзіркового, на 18,4%, до 46 грн - для чотирьох- і на 19,2%, до 52 грн - для п'ятизіркового.

Роздрібна ціна пляшки вина теж має зрости - на 22,2%, до 22 грн, шампанського - на 11,5%, до 29 грн, вважають у міністерстві.

Своє рішення в Мінфіні пояснюють тим, що "діючий рівень мінімальних цін не відповідає реальному рівню витрат на виробництво, оскільки не відображає зростання цін на енергоносії, спирт та інші складові алкогольної продукції".

Найбільші учасники горілчаного ринку підтримують міністерство. "При сьогоднішньому рівні мінімальних цін на горілку легальні виробники працюють собі у збиток", - стверджує голова ради директорів однієї з горілчаних компаній Олександр Глусь.

Втім, менш значні гравці вважають, що підвищення мінімальних цін на алкоголь буде стимулювати зростання тіньового ринку. "Зростання мінімальної ціни призведе до того, що частина населення переорієнтується на "сіру" горілку. А тіньовикам тільки це і треба, оскільки чим нижча мінімальна ціна на горілку, тим менше в них бажання займатися підробкою", - говорить топ-менеджер однієї з горілчаних компаній на правах анонімності. Українські ж винороби готуються до падіння попиту на свою продукцію. !zn

Читайте також:

Як «Дзеркало» повернуло у бюджет 100 мільйонів. Кримський горілчаний офшор - на черзі?

Українці частіше стали пити горілку

«Укрспирт» - найганебніша дірка держбюджету