В Росії засумнівалися в намірах України створювати консорціум на базі ГТС

28 березня 14:23

Україна повинна самостійно визначати учасників консорціуму з управління ГТС, вважають у Росії. Разом з тим, за словами замміністра енергетики РФ, нещодавно в Україні були прийняті норми, які не дозволили газотранспортному консорціуму управляти ГТС. "І як наслідок, ми маємо те, що маємо», - зазначив російський урядовець.

 

Україна повинна самостійно визначати коло учасників міжнародного консорціуму з модернізації та управління своєю газотранспортною системою.

Про це заявив заступник міністра енергетики Російської Федерації Анатолій Яновський, відповідаючи на запитання щодо позиції РФ відносно приєднання ЄС до міжнародного консорціуму.

Заступник російського міністра взяв участь у міжнародній конференції «Зміцнення відносин ЄС-Росія у сфері енергетики», що відбулася у середу в Європарламенті в Брюсселі.

«На території України - газотранспортна система. Вона (держава - ред.) повинна сама запрошувати, кого хоче мати у себе партнером», - зауважив російський урядовець.

Бойко розповів, що Україні потрібно від РФ та Євросоюзу в обмін на свою ГТС

Яновський нагадав, що попередні домовленості на вищому рівні між Україною та Росією передбачали створення міжнародного консорціуму з управління українською ГТС з можливістю приєднання до проекту країн Євросоюзу.

«Після цього, на жаль, в Україні були прийняті норми, які не дозволили газотранспортному консорціуму управляти ГТС. І як наслідок, ми маємо те, що маємо», - зазначив заступник міністра енергетики РФ.

Як повідомлялося, Єврокомісар з енергетики Гюнтер Оттінгер неодноразово заявляв, що ЄС готовий приєднатися до українсько-російської дискусії з питання постачання і транзиту газу, у тому числі, з модернізації та управління ГТС України, якщо «обидві сторони висловлюватимуть це бажання».

Україна майже два роки веде з РФ переговори щодо зниження ціни на газ, називаючи ціну яку Київ платить за паливо, несправедливою, а самі контракти - кабальними. Росія в обмін на перегляд ціни домагається доступу до управління українською газотранспортною системою. Але, якщо Київ наполягає на створенні тристороннього консорціуму за участю ЄС, то Москва вважає за краще говорити про двосторонній формат. !zn

Читайте также:

Янукович: Сдавать в аренду ГТС никто не будет

ЕС признал "газовую" зависимость ЕС от Украины и России

В правительстве уверяют, что пути создания консорциума по управлению ГТС остались

В отделении ГТС от газодобычи Украина решила пойти самым радикальным путем