В опозиції назвали держбюджет-2013 «непрофесійним, несправедливим і неефективним»

06 грудня 10:14

Прийнятий парламентською більшістю держбюджет на 2013 рік перекладає тягар зі сплати податків на звичайних громадян України, впевнені в опозиції, яка відмовилася голосувати за «бюджет бідності».

 

Цей бюджет непрофесійний, несправедливий і неефективний, заявив у середу, 6 грудня, з парламентської трибуни голова Ради Об'єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, коментуючи прийнятий парламентом державний бюджет на 2013 рік, повідомляє прес-служба партії «Фронт змін».

За його словами, цей бюджет непрофесійний насамперед тому, що вперше за останні 5 років він передбачає зменшення доходів державного бюджету - на 12,5 млрд грн., При тому що ВВП зростає. «Зрозуміло, що у «регіоналів» з арифметикою дуже погано, особливо з тією, яка стосується держави. Але добре з тією арифметикою, яка стосується приватної кишені», - зазначив Яценюк.

Також, за його словами, дефіцит держбюджету на наступний рік зростає на 30%, а це рекордні 50 млрд грн.

- Рада прийняла «антикризовий» держбюджет на 2013 рік

На переконання Яценюка, урядовий проект бюджету несправедливий в тому, що основний тягар зі сплати податків перекладає на звичайних громадян України. «Додатково з громадян України стягнуть 1 млрд грн. На противагу підприємствам, що належать акціонерам Партії регіонів, які заплатять податків на прибуток на 1,6 млрд грн. менше, ніж в цьому році».

Також, зазначив Яценюк, мінімальна заробітна плата і прожитковий мінімум зростуть з початку 2013 року на 13 грн.

«Цей бюджет збільшує витрати на МВС, СБУ та Генпрокуратуру в цілому на 1,2 млрд грн. А за останні три роки такий ріст склав 6,5 млрд грн. На противагу Збройним cілам, яким скоротили витрати на 1 млрд», - підкреслив він.

Яценюк зазначив, що урядовий бюджет неефективний, адже в ньому закладається рекордна сума запозичень - 135 млрд грн., а загальна сума прямого і гарантованого державного боргу країни може досягти 600 млрд грн. «Це 13 112 грн. на одного українця. У той момент, коли Янукович взяв офіс президента, борг кожного українця становив 6500 грн», - підкреслив він.

«За цей бюджет бідності голосувати не можна. Ми категорично проти цього бюджету», - зазначив Яценюк.

Як повідомлялося, Верховна Рада 6 грудня прийняла закон «Про державний бюджет України на 2013 рік». Відповідне рішення підтримали 242 народних депутати. !zn

Читайте також:

Експерти Ради розкритикували проект держбюджету-2013: прогнози «викликають сумніви»

Азаров про бюджет-2013: «Абсолютно реальний»

Проект держбюджету-2013 передбачає ціну на імпортний газ у $421

Кабмін затвердив песимістичний макропрогноз-2013: зростання ВВП на 2,5%, інфляція - 6,1%