В Європі вводиться заборона на "короткі продажі" для стабілізації ринків

12 серпня 07:05

Франція, Італія, Іспанія і Бельгія на 15 днів заборонили так звані «короткі продажі акцій без покриття». Цей захід торкнеться цінних паперів низки великих компаній і спрямований на стабілізацію ринку.

 

Це обмеження діятиме з п'ятниці, 12 серпня, і торкнеться акцій низки найбільших компаній, повідомило напередодні увечері Європейське агентство з нагляду за ринком цінних паперів ESMA.

Під час «коротких продажів» прибуток досягається за рахунок падіння вартості акцій, державних облігацій або курсів валют. Ці операції критикують за дестабілізацію ринку. Греція подібні обмеження ввела ще 8 серпня.

Раніше агентство ESMA повідомило, що у зв'язку з нестабільністю ринків вона посилила нагляд за ситуацією на біржах.

Напередодні ринки показали позитивну динаміку - індекс Dow Jones додав 3,9% до 11143 пунктів. Зростання основних індексів було відзначено і на фондових біржах у Франкфурті, Лондоні, Мілані, Мадриді та Парижі, Сан-Пауло, Мехіко та Буенос-Айресі.

Стабілізація індексів до кінця дня 11 серпня, на думку спостерігачів, частково пов'язана з офіційним оголошенням про майбутню у вівторок 16 серпня, антикризову зустріч канцлера ФРН Ангели Меркель і президента Франції Ніколя Саркозі.

Тим часом президент США Барак Обама впевнений, що причиною фінансових труднощів у його країні є боргова криза у країнах Євросоюзу, а також хвиля революцій в арабському світі та природні катастрофи в Японії, які призвели до аварій на АЕС «Фукусіма». «Все це негативно позначилося на нашій економіці», - заявив американський лідер 11 серпня на зустрічі з робітниками однієї з фабрик у Мічігані.