В Азарова згодні заборонити приватизацію ГТС

16 березня 11:12

Уряд готовий визнати альтернативний законопроект нунсівця Юрія Кармазіна щодо реформи нафтогазового сектору, який серед іншого забороняє приватизацію підприємств, створених внаслідок реорганізації НАК «Нафтогаз України».

 

Кабінет міністрів України згоден на «опозиційний» законопроект із реформування нафтогазового комплексу у редакції народного депутата від НУНС Юрія Кармазіна. Про це, відповідаючи на питання депутатів у парламенті, заявив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Володимир Макуха.

Зокрема Макуха повідомив, що в уряді проаналізували проект №9429-1 (авторства Кармазіна), і прийшли до висновку, що його прийняття може стати першим кроком на шляху реалізації реформи нафтогазового комплексу.

«Міністерство і уряд підтримують пропозицію пана Кармазіна щодо прийняття законопроекту саме у поданій ним редакції», - сказав заступник міністра.

Раніше Головне експертне управління Верховної Ради зазначало, що позитивні положення законопроекту Кармазіна доцільно використовувати при доопрацюванні урядового документа. Зокрема, це стосується заборони приватизації підприємств, створених внаслідок реорганізації НАК «Нафтогаз України» (наприклад, компанії з управління транзитом газу по ГТС).

Як зазначив Кармазін у пояснювальній записці до законопроекту, прийняття документа сприятиме запобіганню корупційних дій у газовій сфері.

Макуха також підкреслив, що такий закон необхідний для того, щоб ЄС розпочав фінансування модернізації української ГТС. Він пояснив, що в рамках адаптації українського законодавства до енергетичного законодавства Євросоюзу Україна повинна реформувати «Нафтогаз» для того, аби розмежувати транспортні, дистриб'юторські та виробничі функції компанії, а також позбутися непрофільних активів.

«На сьогодні чинне законодавство не дозволяє здійснити такі заходи, і у нас сьогодні вже виникають певні проблеми - фактично призупинилася реалізація першого пілотного проекту з модернізації газотранспортної системи України - модернізація гілки газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, яка передбачалася із залученням коштів європейських інститутів», - сказав він.

Прийняття закону також необхідне для створення трьохстороннього (за участю Росії і ЄС) консорціуму з управління ГТС України.

Нагадаємо, досі спроби розгляду урядового законопроекту закінчувалися блокуванням парламентської трибуни опозицією, яка вважає, що його прийняття дозволить приватизацію української ГТС.

Як відомо, Україна має намір почати реструктуризацію НАК «Нафтогаз», виділивши з нього видобувну компанію з подальшим виведенням її на біржу для залучення $5-10 млрд інвестицій. На думку аналітиків ринку, Микола Азаров мав на увазі дочірню структуру «Нафтогазу» - «Укргазвидобування».

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявляв про принципове рішення уряду України продати до 25% акцій НАК «Нафтогаз України». За його словами, продаж планується здійснити до середини наступного 2012 року шляхом розміщення акцій НАКу на біржі (за них в уряді розраховують виручити щонайменше $5-6 млрд).

Ще на початку минулого року голова правління НАК Євген Бакулін заявляв, що «Нафтогаз» готує низку пропозицій щодо реструктуризації компанії, у тому числі створення спільних підприємств, залучення іноземних інвестицій, і можливий вихід на IPO до 2012-2013 роках.
!zn

Читайте також:

Янукович розпорядився терміново реформувати «Нафтогаз України»


Без реформування «Нафтогазу» ЄБРР не дасть Україні грошей на модернізацію ГТС

Ринкова вартість української ГТС складає 61 млрд доларів

РФ не облишить спроб заволодіти українською ГТС, - Путін