В Єврокомісії вважають, що Україна має отримати вільний доступ до газу на міжнародних ринках

21 лютого 16:37

ЄС вивчає можливість створення "газових коридорів" для забезпечення диверсифікації газопостачання. Для цього ЄС може використати трубопроводи в Західній Україні.

 

Гюнтер ЕттінгерСтворення перехрестя газових шляхів в Україні сприятиме подальшому зміцненню безпеки постачань та залученню інвестицій. Про це в своїй статті для ZN.UA пише комісар ЄС з питань енергетики Ґюнтер Еттинґер.

Еттинґер підкреслив, що в майбутньому Україна має отримати доступ не лише до надлишкового російського газу, присутнього у Західній Європі, але й до газу, наявного на міжнародних ринках.

"ЄС прагне вивчити можливість створення "газових коридорів" з метою забезпечення більш довготривалих варіантів диверсифікації газопостачання. Наприклад, можна використати діючі трубопроводи у Західній Україні, що ведуть до Румунії, Угорщини, Словаччини та Польщі", - сказав він.

"Для того, щоб ці проекти запрацювали, усі країни, які беруть у них участь, мають співпрацювати. Вони також мають упевнитися, що їхній операційний контроль за газовими потоками здійснюється у відповідності до правових зобов'язань, взятих у рамках Угоди про Енергетичне співтовариство, та/або у рамках правил внутрішнього ринку Європейського Союзу", - зазначив єврокомісар.

"Українська газотранспортна мережа та потенціал її підземних сховищ (вони здатні зберігати 31 мільярд кубометрів газу; всі газосховища Євросоюзу мають загальну місткість у 95 мільярдів кубометрів) може й надалі приваблювати інвестиції та мати велику цінність, якщо газ зможе постачатися до України з ЄС – для споживання чи зберігання", - додав він.

Подробиці читайте в наступному номері "Дзеркала тижня. Україна" у статті Ґюнтера Еттинґера "Від енергетичної співпраці виграють і Україна, і Євросоюз". !zn

Читайте також:

ЄС надає великого значення ГТС України як ключовій частині європейської мережі

У Єврокомісії вважають, що Україні самій вирішувати долю газової труби

Європа здивована докорами Януковича у неучасті у газовій суперечці з Росією

Кожара: Панування "Газпрому" в Україні зламано