В Україні пояснили відмову Росії від участі в обговоренні долі ГТС у Брюсселі святами

24 квiтня 11:27

Едуард Ставицький пояснив позицію російської сторони: просто не хочуть їхати до Брюсселя на свята.

 

Відмова російського "Газпрому" від участі у запланованому на 3 травня у Брюсселі круглому столі з питань модернізації української газотранспортної системи (ГТС) і розвитку газового ринку в Україні не означає відмову від переговорів з російською стороною щодо створення газотранспортного консорціуму, вважає міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

"Ні, не означає. Вони ("Газпром") просто не хочуть їхати до Брюсселя на свята", - сказав Ставицький, відповідаючи на питання про те, як вплине круглий стіл, організований владою України і Єврокомісією на долю переговорів щодо консорціуму.

Ставицький минулого тижня повідомляв, що 3 травня відбудеться круглий стіл з питань модернізації української ГТС під його спільним головуванням з комісаром ЄС з питань енергетики Гюнтером Еттінгером. До участі у заході був запрошений і "Газпром".

Пізніше офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов повідомив, що російська компанія відмовляється від участі у круглому столі. Відповідаючи на питання, чи означає це, що "Газпром" не зацікавлений в обговоренні питання управління української ГТС у тристоронньому форматі, Купріянов заявляв: "Я сформулював відповідь досить акуратно. Висновки робіть самі".

Ставицький, у свою чергу, також повідомив, що "Нафтогаз України" і "Газпром" знаходяться в постійних контактах з приводу створення консорціуму.

Київ неодноразово пропонував створити консорціум з управління українською ГТС у тристоронньому форматі - за участю Росії та Європи. Водночас Україна і РФ у рамках газових переговорів, які тягнуться вже не перший рік, обговорюють і двосторонній формат консорціуму. !zn

Читайте також:

Москва готова брати участь у консорціумі з ГТС тільки при відмові Києва від енергетичних правил ЄС

Надання Європі доступу до української ГТС буде "відповіддю" на будівництво Росією обхідних газопроводів