В Мінфіні пропонують заощадити на скасуванні стипендій та закритті сільських шкіл

10 грудня 15:31

Фінансове відомство розробило варіанти, за рахунок яких статей можна було б максимально скоротити витрати держбюджету.

 

Мінфін підготував пропозиції щодо скорочення витрат держбюджету. Серед них є й такі, які стосуються чутливих питань, таких, як закриття сільських шкіл, скорочення вчителів з одночасним урізанням їх зарплат і збільшенням навантаження на них, скасування стипендій студентам та інші "дрібниці", свідчать копії документів, оприлюднені журналістом Анатолієм Шарієм.

Зокрема у Мінфіні запропонували скасувати необхідність згоди територіальних громад на "реорганізацію" сільських шкіл і дитячих садів, в яких навчаються до 10 учнів. На одну таку школу (а їх в Україні 402) з бюджету необхідно близько 500 тис. гривень на рік. На цьому планується заощадити "цілих" 53,3 млн грн. Зокрема пропонується збільшити норму наповнюваності класів - якщо зараз мінімально потрібно 5 осіб, то після підвищення норма буде становити мінімум 20 учнів.

Економити планують і на дитячих садках. Пропонується збільшити норму наповнюваності для ясел і груп старшого віку - це дасть 143 млн грн.

Також у Мінфіні підрахували, що можна заощадити 744 млн грн, якщо збільшити педагогічне навантаження вчителів загальноосвітніх шкіл, 109 млн - для вчителів позашкільних навчальних закладів. Для вихователів школи - ще 33,2 млн грн, вихователів у дитячому садку - 64 млн грн. Ще 44,7 млн планується заощадити за рахунок надбавок вчителям за класне керівництво.

Плюс якщо збільшити норму кількості учнів в групах продовженого дня (до мінімум 30), то економія складе плюс 17,6 млн грн.

"Потенційна" економія 445 млн гривень можлива, якщо скасувати норму, яка набирає чинності з 1 січня 2015 року, про безкоштовне харчування для учнів 5-11 класів спеціальних та інклюзивних шкіл.

Більш того, навіть чинну норму про харчування всіх учнів 1-4 класів пропонується скасувати - залишити безкоштовне харчування для дітей-сиріт та малозабезпечених, дітей-інвалідів. "Реально" вийде заощадити 715 млн гривень, вважають у Мінфіні. Ще 1 млрд грн "потенційно", якщо скасувати харчування учнів у ПТУ.

Одна з найбільших сум економії - 1,255 млрд грн - це скасування стипендій для всіх, крім "найменш забезпечених категорій учнів" (дітей-сиріт, малозабезпечених та дітей-інвалідів).

Раніше ЗМІ оприлюднили орієнтири держбюджету України на наступний рік. "Дефіцит - 3,7%, ВВП - 1,72 трлн грн, реальний ВВП - мінус 4,5%, інфляція - 13,5%", Мінфін запланував.