В Кабміні вирішили витягнути з "довгої шухляди" скандальний законопроект про внутрішню торгівлю

09 сiчня 13:39

Азаров доручив за місяць доопрацювати законопроект про внутрішню торгівлю, який Кабмін вніс на розгляд парламенту ще восени позаминулого року і проти якого вийшли з масовими протестами "ринковики" і підприємці.

 

Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив міністрові економічного розвитку і торгівлі Ігорю Прасолову завершити протягом місяця доопрацювання законопроекту про внутрішню торгівлю, який був внесений урядом на розгляд парламенту ще в листопаді 2011 року і викликав масові протести підприємців.

Відкриваючи засідання Кабінету міністрів у середу, 9 січня, Азаров зазначив, що документ повинен, насамперед, усунути існуючі диспропорції, які гальмують розвиток внутрішнього ринку в країні.

"Чому цей закон такий важливий, принциповий для нас? Тому що очевидні диспропорції, що склалися у торгівлі, гальмують розвиток внутрішнього ринку і порушують права та інтереси як покупців, так і виробників, а також продавців. Особливо представників малого і середнього бізнесу. Тому доопрацювання законопроекту про внутрішню торгівлю необхідно прискорити і заручитися підтримкою громадськості. Доручаю міністру економічного розвитку і торгівлі завершити цю роботу протягом місяця", - сказав прем'єр.

Кабмін вніс до ВР проект закону про внутрішню торгівлю

Азаров також повідомив про намір найближчим часом особисто обговорити основні положення документа з Радою підприємців при Кабміні.

Прем'єр-міністр звернув увагу на те, що внутрішній ринок в більшості випадків дуже лояльний до імпортного "ширвжитку" і вважає неприпустимим встановлення власниками окремих торгових площ більшої орендної плати для вітчизняних виробників, ніж перекупникам імпортного товару.

Азаров відзначив також необхідність, зокрема, створення стимулів для розвитку сучасної торгівлі в селах, запобігання встановленню необґрунтовано високих торгових надбавок,

Як повідомлялося, урядовий законопроект про внутрішню торгівлю №9443 був зареєстрований в парламенті 10 листопада 2011 року. Однак через велику кількість неузгоджених норм і положень, а також концептуальну невідповідність основним принципам розвитку торговельної діяльності в Україні він так і не був прийнятий парламентом попереднього скликання.

Рада підприємців при Кабміні відзначала, що прийняття закону у запропонованій редакції може мати негативні наслідки для бізнесу, оскільки низка його норм і положень спрямована на адміністративне втручання у господарську діяльність суб'єктів підприємництва, що передбачають надмірне державне регулювання цін, надбавок та інвестицій, які в цілому йдуть у розріз з принципами вільної конкуренції і ринкової економіки.

За даними Держстату України, частка продажу споживчих товарів, вироблених на території України, через торговельні мережі підприємств у 2011 році становила 61,9% (в 2010р. - 64,3%), зокрема, продовольчих товарів - 87,2% (в 2010р. - 88,2%), непродовольчих товарів - 47,2% (в 2010р. - 50%). !zn

Читайте також:

40% торгівлі в Україні перебуває в тіні, - Азаров

Кабмін зобов'язав торгівлю перейти на платіжні картки

Інтернет-магазини звільнять від обов'язкової наявності складів

В Україні мають намір збільшити штрафи за несанкціоновану торгівлю