Узаконити "копанки" - неможливо, але проблема вирішуватиметься

22 лютого 14:56

Янукович зазначив, що проблема копанок поступово вирішується, їхню кількість значно скорочено, однак швидко впоратися з нею не вдасться.

 

Легалізація не може стати основним шляхом вирішення проблеми так званих "копанок", де здійснюється нелегальний видобуток вугілля. На цьому наполягає президент України Віктор Янукович.

"Узаконити копанки неможливо, тому що там неможливо створити нормальні умови захисту праці і техніки безпеки. Десь легалізовано, але це не шлях", - заявив глава держави під час прямого телеефіру "Діалог із країною" у п'ятницю, 22 лютого.

Янукович нагадав, що ця проблема виникла у середині 90-х, коли почався процес реструктуризації галузі. За його словами, проблема "копанок" поступово вирішується, їхню кількість значно скорочено, однак швидко впоратися з нею не вдасться.

"Закриваємо (копанки), реєструємо, не даємо відкривати нові, максимально намагаємося працевлаштувати... Але, на жаль, дуже швидко з цієї проблеми не вийдемо", - сказав глава держави.

Українська влада імітує боротьбу з "копанками", - експерт

Він зазначив, що за три останні роки видобуток вугілля зріс на 15 млн тонн, що дозволило створити нові робочі місця і витягнути частину людей з копанок.

Янукович також повідомив, що паралельно держава працює над тим, щоб вугілля не накопичувалося на вугільних складах, запускаючи, у тому числі, заводи з виробництва синтетичного газу.

Як відомо, державні та приватні шахти опинилися у критичній ситуації, пов'язаній з профіцитом вугільної продукції і зниженням цін на неї. Одна з причин - нелегальний видобуток вугілля: профіцит на ринку становить близько 5,5 млн тонн, а видобуток з "копанок" забирає близько 6 млн тонн споживання на себе.

Гравці ринку попереджають: невирішення ключових проблем галузі може призвести до значних збитків вугільних підприємств та соціальної дестабілізації у вуглевидобувних регіонах. !zn

Читайте також:

"Копанки" - це потужний удар під дих українському вуглепрому, - профспілка

Старший син Януковича відбирає в Ахметова звання "маршала" вугільної галузі

Симоненко: Вугільна промисловість повинна бути під контролем держави

Американцям показали рабську працю на "копанках"