Уряду потрібно підтримувати всі експортні галузі, а не окремі з них, - Пасхавер

21 лютого 13:36

У рамках програми імпортозаміщення, уряду варто було б займатися підтримкою не тільки "своїх" бізнесів в експортоорієнтованих галузях, але і всіх інших.

 

Для поліпшення стану торговельного балансу України уряд має підтримувати всі орієнтовані на експорт галузі, а не тільки обрані з них. Реалізувати це можна через покращення інвестиційного клімату у державі.

Таку думку в коментарях ZN.UA висловив президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.

"Нещодавно доводилося чути, що "нафтою" для такої невеликої країни, як Ізраїль, є саме експорт і новації. Держава активно підтримує там стартапи, в т.ч. звільненням від податків. Така стратегія хороша", - відзначив експерт.

Аналізуючи перспективи реалізації програм імпортозаміщення, Пасхавер вказує на необхідність запобігання корупційним ризикам (підтримці "своїх" бізнесів), що не так просто реалізувати в українських реаліях. Пасхавер вважає, що уряд повинен займатися загальними інфраструктурними проектами, і знову ж - поліпшенням інвестиційного клімату, який би заохочував працювати в Україні як внутрішній, так і зовнішній капітал.

"Хороший інвестиційний клімат - це "дешева" держава, чиновники якої не заважають підприємцям працювати", - відзначає експерт.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Микола Азаров доручив першому віце-прем'єрові Сергію Арбузову взяти під свій контроль реалізацію програми імпортозаміщення в Україні і забезпечити скорочення негативного сальдо зовнішньоторговельного балансу. !znЧитайте також:

Імпортозаміщення не буде ефективним без поліпшення бізнес-клімату - ЄБА

Азаров пообіцяв вітчизняним виробникам програму підтримки до кінця лютого

Нова іпотечно-імпортозамінна держпрограма буде запущена вже в березні

Держава дискримінує власних товаровиробників і підіграє іноземним, - експерт