Уряду потрібно підтримувати попит на продукцію, а не її виробництво, - екс-віце-прем'єр

04 березня 15:25

Кредитувати потрібно не вітчизняних виробників, а споживачів їхньої продукції - покупців літаків, потягів, вагонів, нового обладнання...

 

У рамках реалізації Держпрограми активізації економіки уряду доцільно сконцентруватися на підтримці споживачів, а не виробників провідних галузей вітчизняної економіки.

Таку думку в коментарях ZN.UA озвучив член Ради НБУ, а нині старший радник "Альфа Банку" (Україна) Роман Шпек.

"Зараз у вітчизняних підприємств досить слабкий фінансовий стан. І кредитувати потрібно не українських виробників, а споживачів їхньої продукції - покупців літаків, потягів, вагонів, нового обладнання", - пояснив екс-віце-прем'єр-міністр.

Важливим також Шпек вважає розвиток лізингових операцій та інших інструментів, завдяки яким покупець буде спроможний купити товар і вчасно виконати свої зобов'язання.

"Є бажання, щоб стояло питання санації виробництва, оздоровлення корпоративного сектору. В Україні понад 40% підприємств тривалий час працюють збитково (згідно з офіційними даними Кабміну), втрати збиткових підприємств ростуть, доходи прибуткових скорочуються, санація у корпоративному секторі не проходить і механізм банкрутства працює неефективно", - констатував старший радник "Альфа Банку" (Україна).

У свою чергу виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко звертає увагу, що можна позитивно оцінити спробу Кабміну концептуально переміститись у бік того, що кредити або будь-який інший ресурс, який виділяється в реальний сектор економіки, треба повертати.

"Це крок, який повинні вітати платники податків, тому що це вже не проста роздача грошей", - відзначає експерт.

Нагадаємо, що за попередніми оцінками уряду, для реалізації держпрограми активізації економіки знадобиться 377,8 млрд грн. З держбюджету повинно бути виділено 23,9 млрд грн, з місцевих бюджетів - 8,7 млрд грн, "інші джерела, у т.ч. кошти, залучені під державні гарантії" повинні забезпечити 165,4 млрд грн, "різні джерела" (очевидно, насамперед приватні інвестиції) - 161,290 млрд грн.

Детальніше читайте у статті Юрія Сколотяного і Василя Пасочника "Активізація економіки за рецептами Кабміну: стимуляції і симуляції" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Програми активізації кризи: двадцять років потому

Антикризовим програмам влади і опозиції місце на звалищі історії, - експерт

Поновлення кредитування: запустити не можна відкласти

Кабмін схвалив програму, яка повинна підняти економіку України

Яценюк оголосив урядову програму "економічним божевіллям"