Уряду Кіпру не вистачає одного голосу, щоб конфіскувати частину депозитів

17 березня 09:34

Новий тиждень Кіпр може зустріти відразу декількома серйозними проблемами: урядовою кризою і реальною загрозою дефолту країни або ж масовими заворушеннями і втратою банками до 70% вкладників

 

Уряду президента Кіпру Нікоса Анастасіадіса не вистачає всього одного голосу в парламенті, щоб ухвалити закон про запровадження податку на банківські депозити, який шокував кіпріотів. Його правоцентристська партія ДІБІ і демократична ДІКО мають 28 місць, а для ухвалення рішення треба 29 голосів.

Анастасіадіс у суботу заявив, що Єврогрупа змусила Кіпр погодитися на підвищення корпоративного податку і введення одноразового податку на депозити в банках Кіпру - в 6,75% на суми нижче 100 тисяч євро і в 9,9% на вклади понад 100 тисяч євро. За словами президента, йому треба було обрати неконтрольоване банкрутство або хворобливе, але контрольоване управління кризою.

- Кіпріоти вишикувалися в черги до банкоматів знімаючи з рахунків всі заощадження

Люди відчувають себе обдуреними - рішення взяти податки з депозитів було прийнято вночі перед трьома вихідними днями, коли банки не працюють. Інтернет-банкінг відключений. З ранку суботи люди почали збиратися біля банкоматів, але видача була обмежена (спочатку 600 євро, а потім 200), у багатьох банкоматах гроші швидко закінчилися. При цьому громадяни виявили, що їхні внески вже зменшилися.

ЗМІ повідомляють, що поліція Кіпру з ранку суботи приведена в стан підвищеної готовності на випадок заворушень.

Пізно ввечері президент зустрівся з лідерами партій, а потім з банкірами. Лідери опозиції заявили, що голосуватимуть проти податку. Ставрос Малас, що програв нещодавні президентські вибори, назвав рішення Єврогрупи "смертельним ударом по економіці острова і спробою встановити довгострокове панування над нею". Малас закликав парламент "п'ять разів подумати, перш ніж обговорювати рішення уряду.

Оглядачі не виключають, що хтось з опозиційних депутатів підтримає законопроект, можливо, екологи, які мають одне місце в парламенті. В іншому випадку у вівторок, перший робочий день після вихідних і національного свята, кіпрські банки можуть втратити більшу частину вкладників. !zn

Читайте також:

Агентство S&P попередило про загрозу дефолту Кіпру

Кіпріоти вишикувалися в черги до банкоматів знімаючи з рахунків всі накопичення

Швейцарії поставили "податковий" ультиматум

Регіонали хочуть, щоб українці віддавали чверть своїх доходів з депозитів