Уряд планує створити єдиного держзамовника житла

13 липня 08:35

За даними Мінрегіону, за програмою здешевлення кредитів на купівлю житла визначено 149 житлових об'єктів, в яких забудовники запропонували 5,967 тис. квартир. Бажання на участь у програмі виявили понад 8,4 тис. громадян.

 

Уряд планує створити єдиного великого державного замовника будівництва житла в Україну, повідомив глава Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк.

«Уряд планує створити потужного замовника будівництва житла. В цьому випадку ви маєте бути готовими до відведення земельних ділянок та забезпечення їх інженерно-транспортною та соціальною інфраструктурою. Розумію, що в цьому плані є проблеми. Особливо з позамайданчиковими мережами. Але проблеми можна і слід вирішувати. Всі необхідні важелі у нас із вами є», – наголосив Анатолій Близнюк у ході наради з керівництвом Рівненської, Волинської, Хмельницької та Тернопільської обласних держадміністрацій, представниками банківських установ і забудовників.

Близнюк також повідомив, що забудовники в рамках реалізації держпрограми зі здешевлення вартості іпотечних кредитів на купівлю житла пропонують реалізовувати проекти не тільки окремих будинків, а й забудовувати цілі житлові квартали і мікрорайони.

Міністр також зазначив, що на сьогоднішній день акредитацію в банках пройшли менше 10% забудовників та об'єктів, допущених комісією до участі в програмі.

"Основна проблема, яка стримує розгортання програми - це повільна акредитація забудовників та їхніх об'єктів у банках. На сьогодні проведена акредитація лише 44 об'єктів у 13 регіонах. Тому ви повинні активізувати роботу з контролю і максимального сприяння забудовникам у підготовці і подачі необхідних документів для акредитації" , - сказав Близнюк.

-В Україні іпотеку під 3% взяло 63 людини


Міністр також відзначив низьку кількість об'єктів і квартир для участі в програмі в Житомирській, Закарпатській, Кіровоградській, Луганській, Одеській та Херсонській областях, тоді як найбільше пропозицій - в Івано-Франківській, Рівненській, Сумській, Харківській областях та Києві.

При цьому у Вінницькій, Донецькій, Житомирській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій областях і Севастополі не укладено жодного договору щодо здешевлення іпотеки.

За даними Мінрегіону, за програмою здешевлення кредитів на покупку житла визначено 149 житлових об'єктів, в яких забудовники запропонували 5,967 тис. квартир. Бажання на участь у програмі виявили понад 8,4 тис. громадян.

На сьогоднішній день укладено 63 договори, з яких у Києві - 23. Банки профінансували тільки 31 кредит на загальну суму понад 10 млн грн, з яких у Києві - 16 кредитів, у Сумській області - шість, по три - в АРК та Харківської області, по два - в Полтавській і Харківській областях, по одному - у Кіровоградській та Чернігівській областях.

Згідно з постановою уряду України № 343 від 25 квітня 2012 року, механізм здешевлення іпотечних кредитів вартістю не більше 16% річних, наданих на строк до 15 років в гривні, передбачає часткову компенсацію позичальнику фактично сплачених відсотків до рівня 3% річних за рахунок коштів держбюджету, передбачених у конкретному році. Пізніше уряд вніс зміни в цей документ, спростивши умови участі в програмі.

Мінрегіон висловлював сподівання, що перші ключі від квартир у рамках реалізації зазначеної програми можна буде отримати вже в серпні-жовтні цього року. !zn

Читайте також:

Дешеву іпотеку «від Януковича» отримають більше 10 тис. сімей. Якщо в Кабміні знайдуть гроші


Влада обіцяє, що на іпотеку від Януковича зможуть розраховувати не тільки черговики

«Дешеву» іпотеку зроблять більш вигідною для позичальників


Азаров пообіцяв з 2013 року європейські технології для будівництва доступного житла