Уряд підготував остаточну версію закону про податок на багатство

01 червня 06:31

Прийняття остаточного варіанту законопроекту може привести до додаткових надходжень до бюджету у розмірі всього 500 млн грн на рік, тоді як раніше в уряді розраховували на 900 млн грн.

 

Кабінет міністрів України підготував остаточну версію законопроекту "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування багатства і предметів розкоші". Зараз у Міністерстві фінансів працюють над стилістикою документа, після чого він буде переданий на розгляд Верховної Ради, пише видання «Коммерсант-Украина», посилаючись на джерела в уряді.

Законопроект є компромісним варіантом, що враховує позиції міністра соціальної політики Сергія Тігіпка, міністра фінансів Юрія Колобова і прем'єр-міністра Миколи Азарова. Раніше Азаров вимагав відмовитися від фіскального характеру законопроекту та ідеї Мінфіну розширити коло платників податків, включивши в нього середній клас. "Питання стояло так: або ми враховуємо всі зауваження прем'єра, або проект закону взагалі не буде направлено до Верховної Ради", - сказав співрозмовник видання.

Документ звужує коло потенційних платників податку, зокрема, не стосуватиметься українців середнього достатку. Податок на нерухомість, який так і не запрацював на початку 2012 року щодо квартир площею понад 120 кв. м і будинків понад 250 кв. м, з 1 січня 2013 року буде скасований. Замість нього в Податковому кодексі з'явиться податок на майно. Його будуть щорічно платити фізичні та юридичні особи - власники квартир загальною площею більше 200 кв. м і вартістю понад 1000 мінімальних зарплат (МЗ), тобто понад 1,09 млн грн виходячи з поточного розміру МЗ; котеджів, дачних і садових будинків - 500 кв. м і 2500 МЗ (2,74 млн грн); об'єктів житлової нерухомості, що знаходяться у власності одного платника - 600 кв. м і 3000 МЗ (3,28 млн грн).

Відповідно до законопроекту віце-прем'єра-міністра соцполітики Сергія Тігіпка, розкішшю вважалися квартири і будинки площею від 200 кв. м і 400 кв. м відповідно. Колобов прирівнював податок на розкіш до податку на нерухомість, тобто пропонував стягувати його починаючи з 120 кв. м для квартир і 250 кв. м для будинків. Від пропозиції Мінфіну залишилася тільки ставка податку - 0,5% оціночної вартості (мінус витрати на оцінку). Сума податку не зможе бути менше 2% МЗ за кожен квадратний метр житла, тобто мінімальна планка в квартирі площею 200 кв. м складе 4,4 тис. грн. Примітно, що в 2013 році сплата податку буде здійснюватися виходячи з мінімальної зарплати, і тільки з 2014 року буде задіяна оціночна вартість.

Читайте: МВФ рекомендує Україні збільшити податки для багатих

Новий законопроект змінить і принцип оподаткування рухомого майна. Уряд пропонує відмовитися від прив'язки податку до об'єму двигуна, а стягувати податок на розкіш з легкових автомобілів і мотоциклів тільки в разі перевищення граничної вартості: понад 700 МЗ (765,8 тис. грн) - для автомобілів і 200 МЗ (218,8 тис. грн) - для мотоциклів. При цьому податком в розмірі 40% від вартості покупки всередині країни (плюс ПДВ при ввезенні) буде обкладатися тільки новий транспорт.

При купівлі вживаних транспортних засобів, у тому числі дорогих раритетних моделей, новий податок не буде сплачуватися. У перших версіях документа пропонувалося стягувати податок з усіх транспортних засобів з об'ємом двигуна понад 3-3,4 тис. куб. см із застосуванням знижувального коефіцієнта в залежності від терміну експлуатації. За словами співрозмовника, нова схема, на якій наполіг Микола Азаров, зробить вигідним ввезення в Україну вживаних автомобілів навіть з урахуванням високої ставки акцизу. Не будуть платити 40-відсотковий податок також власники старих яхт, гідроциклів, літаків і вертольотів.

Більш щадна ставка 10% (плюс ПДВ при імпорті) буде застосовуватися при купівлі дорогих речей: виробів з дорогоцінних металів і каменів, годинників, мобільних телефонів, предметів мистецтва та колекціонування вартістю понад 50 МЗ (54,7 тис грн), хутра - 40 МЗ (43,8 тис. грн), зброї - 20 МЗ (21,9 тис. грн). У пана Тігіпка ця планка була нижчою - 2-3 тис. євро, окрім того, він пропонував обкладати податком дорогий одяг і взуття. Мінфін взагалі ігнорував ці групи товарів.

Слід зазначити, що у законопроекті немає підвищеної ставки податку на доходи фізосіб у розмірі більше 15 МЗ (16,41 тис. грн) та оподаткування земельних ділянок в залежності від цільового використання та місцезнаходження, як було в пропозиціях пана Тігіпка. За словами співрозмовника видання, податок з ділянок не дозволив вводити прем'єр-міністр, а проти підвищення навантаження на зарплату виступили представники європейського та американського бізнесу, пригрозивши зростанням тіньових зарплат і погіршенням інвестиційного клімату.

Всі ці ініціативи можуть призвести до додаткових надходжень до бюджету в розмірі всього 500 млн грн на рік. У парламентському комітеті з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики відмовилися коментувати законопроект до реєстрації в Раді.