Уряд обіцяє сприяти відновленню роботи Лисичанського НПЗ

13 квiтня 18:27

Порошенко зазначив, що якщо надалі власник прийме рішення, що йому не варто запускати завод, то держава, зі свого боку, зробила все необхідне для того, щоб завод був запущений.

 

Уряд України має намір створити умови для відновлення роботи Лисичанського НПЗ, підконтрольного компанії ТНК-BP, повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко.

"Позиція уряду така, щоб ми створили прозорі умови, щоб власник мав можливість експлуатувати завод. Якщо власник не хоче цього - це його відповідальність", - сказав міністр на брифінгу 13 квітня.

Порошенко повідомив, що напередодні провів переговори з виконавчим директором ТНК-BP Германом Ханом. "Ми домовилися про прозорі правила регулювання ринку і домовилися, що будуть проведені найближчим часом консультації, які дозволять ТНК-ВР прийняти рішення про те, що завод не зупиняється, а робить планову сезонну реконструкцію", - сказав міністр.

Він також зазначив, що якщо надалі власник прийме рішення, що йому не варто запускати завод, то держава, зі свого боку, зробила все необхідне для того, щоб завод був запущений.

В уряду немає бачення подальшої долі нафтопереробки в Україні, - директор ТНК-ВР

"Якщо власник ставить питання про те, щоб йому навести порядок на ринку, ми повинні навести порядок і з точки зору технічного регулювання, і з точки зору антимонопольного законодавства, митного законодавства, і з точки зору прозорого ринку. Про це країна з власником домовилася і далі вже - рішення власника", - додав Порошенко.

При цьому він висловив думку, що в уряду немає непорозумінь з компанією ТНК-ВР. "Якби в нас були проблеми, то я думаю, що наші російські партнери не хотіли б брати участь у конкурсі з Юзівського родовища", - сказав міністр.

Як повідомлялося, ТНК-BP припинила поставки сировини на Лисичанський НПЗ, що приналежний їй, у зв'язку з його збитковістю. Підприємство готується до підготовчих робіт для переходу в режим ремонту, персонал переведений на чотириденний робочий графік.

Виконавчий директор компанії ТНК-ВР Хан 12 квітня заявив, що уряд не робив конкретної пропозиції ТНК-ВР про переробку 1 млн тонн нафти на Лисичанському НПЗ, про що не раз заявляли члени Кабміну. Більше того, вважають у компанії, в уряду взагалі немає комплексної програми та бачення підтримки і розвитку нафтопереробної галузі України. !zn

Читайте також:

Хто платить за «дешевий» бензин?


ТНК-ВР прогнозує подорожчання бензину в зв'язку з закриттям Лисичанського НПЗ


Ціни на паливо змусили українців в 2011 році істотно знизити його споживання

Нова ініціатива Бойка з пільг на нафту обернеться втратою 1,3 млрд грн