Уряд має оптимізувати боргову політику, - експерти

31 жовтня 09:02

Уряду варто оптимізувати боргову політику: запровадження нових інвестиційних інструментів мало б відбуватися більш виважено, поступово, щоб учасники ринку могли краще підготуватися.

 

Таку точку зору висловив експерт з питань державного боргу та реструктуризації банків проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP Володимир Висоцький під час круглого столу, організованого за підтримки «Дзеркала тижня. Україна».

Зазначимо, що проблеми з фінансуванням дефіциту уряд останнім часом досить успішно вирішував за рахунок нового інструменту - розміщення індексованих (з валютною прив’язкою) ОВДП. Завдяки йому Мінфіну вдалося за останні кілька тижнів залучити близько 6 млрд. грн.

Експерти радять не надто захоплюватися таким інструментарієм, оскільки у разі значних курсових коливань можуть виникнути проблеми з їхнім обслуговуванням. Так вважає, зокрема, екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.

Крім того, фахівці звертають увагу на те, що ціноутворення на облігації з валютною прив’язкою відбувається не зовсім ринково - через невелику кількість заявок від покупців. «Цілком імовірно, що вартість цих запозичень з огляду на це трохи завищена», - зазначає В.Висоцький.

На думку представника USAID, на користь ринку пішло б те, якби уряд більш рівномірно здійснював запозичення впродовж року. Крива ж дохідності в такому разі могла б бути орієнтиром вартості ресурсу для всього ринку.

«Нажаль, ми цього не бачимо. Якщо впродовж першого півріччя була досить активна робота на внутрішньому ринку, то за чотири місяці другої половини року ми цієї активності не спостерігаємо. І тому, виконуючи бюджетний план, або доведеться брати в обмежений час, а це велике навантаження на внутрішній ринок, яке призведе до подорожчання запозичень, або вигадувати інші інструменти», - зазначив експерт.

За його словами, зниженню ставок за ОВДП й підвищенню ліквідності ринку сприяло б розміщення коштів Єдиного казначейського рахунку (чи хоча б тих, які надійшли після продажу ОВДП) в банківській системі через придбання своїх же облігацій. «У цьому випадку Міністерство фінансів позичало б кошти за певною вартістю, але за рахунок розміщення витрати на обслуговування цих паперів б скоротилася», - зазначив В.Висоцький.

Представник USAID переконаний, що уряду слід розвивати роздрібний ринок ОВДП (продавати їх і населенню). «Досвід інших країн показує, що це доволі важливий інструмент, який вимагає певної уваги, виваженого входження в ринок», - констатував В.Висоцький.

Водночас представник НБУ О.Дубихвіст повідомив, що зараз розглядається можливість випуску боргових інструментів, індексованих на рівень інфляції. «Наприклад, 30% облігацій Великобританії - це облігації, індексовані на величину інфляції. Ми говорили з Кабміном, там теж над цим думають. Коли стартує другий рівень пенсійної системи, треба буде зберігати вклади населення, і індексовані облігації для цього дуже добре підходять», - повідомив О.Дубихвіст.

Детальніше читайте у статті Юрія Сколотяного «Заощадження та інвестиції: у пошуку довіри» у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».