Уряд має намір заборонити продаж ліків без рецепту

18 квiтня 09:26

Кабмін планує ввести європейську практику продажів медпрепаратів на українському ринку, згідно з якою, ліки будуть відпускатися тільки за рецептом. Таким методом українців хочуть відучити від самолікування.

 

Прем'єр-міністр України Микола Азаров переконаний в тому, що в Україні має бути введена європейська практика продажу ліків виключно за рецептом.

«Наше завдання - ввести європейську практику, коли ліки, окрім, можливо, найбільш елементарних, продаються виключно за рецептом», - сказав він.

За його словами 85% ліків українці купують без призначення лікаря, орієнтуючись на поради знайомих або рекламу.

«Країна охоплена самолікуванням, але давно встановлено, що сприйняття лікарського засобу організмом досить індивідуальне. При одному і тому ж захворюванні одному пацієнту препарат допомагає, іншому - ні. Необхідно кваліфіковане рішення лікаря, що саме призначати хворому. Тому призначати ліки, особливо у складних випадках, повинні тільки лікарі», - сказав він.

Прем'єр зазначив, що українці щороку витрачають на ліки понад 20 мільярдів гривень.

Глава уряду також повідомив, що влада буде сприяти нарощуванню власного виробництва ліків, розвитку вітчизняної фармацевтики, і таким чином, це вплине на здешевлення медпрепаратів.

Нагадаємо, на початку березня Віктор Янукович доручив уряду поступово запровадити європейський підхід до регулювання цін на ліки.

Введення референтних цін на ліки в першу чергу торкнеться препаратів для лікування гіпертонічної хвороби та діабету.

Референтні ціни - єдині узгоджені ціни на однотипні ліки різних виробників, згідно з якими відбувається державне відшкодування витрат на ліки. Референтна (по суті, середня) ціна вираховується так: підсумовується вартість лікарського препарату в 5 різних країнах і потім ділиться на п'ять. !zn

Читайте також:

Уряд має намір посилити контроль над фармацевтичним ринком

Інтернет-аптеки можуть повернути після 2014 року

Відшкодовувати вартість ліків будуть тільки важкохворим українцям


Приймати ліки по півтаблетки - небезпечно для здоров'я