Урожай зернових зріс на 24%, - НБУ

18 серпня 09:34

Зростання врожайності зібраних зернових культур за сім місяців 2011 року склало 24% порівняно з відповідним періодом минулого року, повідомили у НБУ.

 

Такі дані містяться у «Експрес-оціні економічного стану за липень 2011 року», підготовленій Національним банком України (НБУ).

Врожайність зернових спричинила зростання обсягів рослинництва за 7 місяців на 18,2% порівняно з відповідним періодом минулого року.

Крім того, такий ріст урожайності зернових став головним фактором значного позитивного розвитку галузі сільськогосподарського виробництва: якщо за І півріччя-2011 приріст обсягів становив 3,2% порівняно з відповідним періодом минулого року, то за 7 місяців він збільшився до 9,1%. За розрахунками НБУ, зростання виробництва в липні становило близько 14% у річному вимірі.

Варто відмітити, що, незважаючи на такий значний ріст урожаю, Україна в липні зменшила експорт зерна у чотири рази.

Збереження зовнішнього попиту на рівні попереднього місяця не спричинило суттєвих змін у динаміці експортоорієнтованих галузей. Приріст обсягів виробництва машинобудування в липні становив 15,% у річному вимірі (15,% у червні), металургії – 18,% (15,% у червні). Незначне збільшення приросту металургії, за оцінками департаменту, обумовлено значним внутрішнім попитом на металопродукцію з боку будівництва.

Зростання обсягу будівельних робіт дещо уповільнилося (до 11% у річному вимірі). Однак, за оцінками департаменту, причиною уповільнення були несприятливі погодні умови, що заважали проведенню будівельних робіт, зокрема будівництву доріг.

Під впливом уповільнення зростання реальних заробітних плат внутрішній споживчий попит продовжив незначно знижуватися, що вплинуло на динаміку роздрібної торгівлі – приріст її обороту за 7 місяців порівняно з відповідним періодом минулого року скоротився до 15% (15,% за І півріччя).

Загалом у липні відбулося суттєве прискорення зростання індексу виробництва базових галузей (ІВБГ) – до 10,8% у річному вимірі (9% у червні). За 7 місяців 2011 року зростання ІВБГ становило 9,5% порівняно з відповідним періодом 2010 року.