Уолл-стріт падає четвертий тиждень поспіль

20 серпня 06:01

Минулого тижня американські торгівельні майданчики знову пішли в червону зону на несприятливих економічних даних США і нових побоюваннях щодо стану європейських банків.

 

Індекс Dow Jones за підсумками тижня впав на 4%, подолавши на шляху вниз психологічно важливу позначку 11,000 пунктів. Індекс Standard & Poor's 500 знизився за тиждень на 4,7%, а індекс Nasdaq впав на 6,6%. Провідні фондові індекси США падають уже четвертий тиждень поспіль.

У п'ятницю, 19 серпня, лідером падіння стала американська компанія Hewlett Packard, яка оголосила напередодні про припинення випуску комп'ютерів, планшетів і смартфонів. Замість усього цього HP планує зосередитися на програмному забезпеченні. Кілька років тому аналогічно вчинила компанія IBM, успішно переорієнтувавши свою бізнес-модель, припинивши виробництво комп'ютерів. Однак, у випадку з HP інвестори налаштовані скептично, а аналітики пророкують, що перехідний період буде «болісним». Hewlett-Packard вже оголосила про купівлю британського виробника програмного забезпечення Autonomy Corporation, однак багато аналітиків вважають цю покупку занадто дорогою. Після оголошення угоди акції Hewlett-Packard впали на 20% - до найнижчого рівня за останні 6 років.

Також на минулому тижні знизилися на 7% - до 22 доларів, найнижчого рівня в історії компанії - акції General Motors. 26,5% автомобілебудівного гіганта як і раніше належать американським платникам податків - цей пакет акцій перейшов федеральному уряду після того, як він врятував компанію від банкрутства в розпал фінансової кризи 2008 року. Падіння котирувань компанії на 41% з початку цього року означає втрату 15 мільярдів доларів для американської скарбниці.

Нафта подешевшала на цьому тижні на 3,7% через можливе скорочення світового попиту. Вартість вересневих контрактів на нафту на Нью-йоркській товарній біржі NYMEX напередодні впала нижче 80 доларів за барель, а завершила торги у п'ятницю на рівні 82,6 долара.

Вартість золота на нью-йоркській біржі досягла нового історичного максимуму в 1850 доларів за тройську унцію. Деякі аналітики передбачають, що в умовах тривалої невизначеності золото буде продовжувати зростати в ціні. На думку Метта Земана, стратега чиказької компанії Kingsview Financial, в найближчі тижні дорогоцінний метал подорожчає до 2000 доларів за унцію.

Український ринок акцій за минулий тиждень знову втратив більше 10% - індекс "Української біржі" впав на 11,5% до 1634,46 пунктів.