«Укрзалізниця» хоче об'єднати під єдиним управлінням всіх власників напіввагонів

15 листопада 10:28

«Укрзалізниця» вдосконалює систему управління вантажним рухомим складом.

 

Як повідомляє прес-служба «Укрзалізниці» з посиланням на начальника держпідприємства «Український транспортно-логістичний центр» (УТЛЦ) Володимира Іващука, одне із завдань новоствореного центру буде полягати в тому, щоб об'єднати під єдиним управлінням всіх українських власників напіввагонів і максимально ефективно побудувати роботу вітчизняних вагонів за межами України.

«Разом з тим ми повинні скоординувати роботу зарубіжних операторів, які заходять і працюють своїми вагонами в Україні. При цьому ми повинні уникнути помилок, яких припустилися наші північні сусіди - росіяни. Адже у Росії при збільшенні парку універсальних напіввагонів за останні три-п'ять років погіршилися показники його експлуатації. Чому так сталося? Тому що кожен власник хотів працювати тільки на певних дохідних напрямках, із високорентабельним вантажем», - пояснив В.Іващук.

У даний час власникам вагонів пропонується створити загальний пул, до якого увійдуть вагони існуючих та новостворених операторських компаній та рухомий склад приватних операторів. Цей єдиний парк буде оперуватися з єдиного диспетчерського центру, процес створення якого теж іде повним ходом. Планується, що новий логістичний центр об'єднає під своїм управлінням українських власників вантажного рухомого складу шляхом створення відповідних тарифних умов.

«Зараз ми вже ведемо перемовини про умови, на які погодяться власники приватних вагонів. Зрозуміло, що головна їхня вимога, щоб рівень вагонної складової дозволяв утримувати вагони і давав певний рівень рентабельності. Якщо ми забезпечимо цю прибутковість і будемо ефективно використовувати вагон, то, впевнений, всі виграють від створення єдиного пулу. І, головне, що виграє від цього економіка нашої країни», - підкреслив В.Іващук.