Україну звинуватили в продажу Ірану вугілля "за сірими схемами" в обхід санкцій ЄС і США

26 жовтня 15:18

Іран, проти якого Штати і Євросоюз ввели санкції, якимось чином купує сировину, необхідну для розвитку своєї ядерної програми. Як стверджують лондонські журналісти Reuters, допомагає йому в цьому Україна.

 

Після того, як Євросоюз і США ввели проти Ірану жорсткі санкції, намагаючись змусити його відмовитися від продовження ядерної програми, багато іноземних компаній, включаючи судноплавні, відмовилися працювати з Ісламською республікою. Але за словами джерел у галузі, Україна продовжує постачати Іран коксівним вугіллям і коксом, пише Reuters.

Втім, видання зазначає, що вугілля не підпадає під дію санкцій, але ЄС минулого тижня заборонив продаж Ірану металу, від чого попит на вугілля в країні виріс.

"Іран раніше купував багато коксівного вугілля в Австралії для виробництва коксу, але тепер цього немає, оскільки великі компанії не хочуть робити цього, тому що вони на видноті. Тож Іран став купувати кокс в Україні", - повідомило Reuters джерело в вугільному бізнесі.

Українські постачальники вирішили освоїти цей ринок обсягом майже $25 млн на місяць, пишуть журналісти. За твердженням їх джерел, в угодах часто задіяний ланцюжок брокерів і різні платіжні схеми з використанням декількох валют, включаючи рублі. "Нам запропонували продати (коксівне) вугілля Ірану, і вони купують все більше останнім часом, - сказав один з українських виробників вугілля. - Ми провели кілька операцій, але не безпосередньо, а через інші країни - Сирію і Ліван".

Бажаючим торгувати з Іраном доводиться вигадувати різні схеми. Один з можливих способів обійти заборону - бартер (обмін вугілля на сталь тієї ж вартості).

"Це непросто, це дуже складно - працювати з Іраном. Для цього необхідно використовувати банк, що має особливі знання, а не звичайні банки або російські банки. Я б використовував ліванський банк, що має представництва в Тегерані і діючий в якості посередника між заводами та постачальниками" , - розповіло інше джерело в середовищі трейдерів.

За словами джерел, кінцеві споживачі імпортного вугілля в Ірані невідомі, оскільки використовуються агенти і посередники. Одне з джерел повідомило, що поставки йдуть з українського порту Миколаєва неподалік Одеси.

"Експорт йде на постійній основі ось уже два роки, близько двох-трьох партій на місяць. Іранські судна заходять у порт, забирають вугілля і направляються додому", - сказало одне з джерел.

Однак представник порту заявила, що "за останні чотири тижні поставок вугілля в цих напрямках (ОАЕ та Іран) не було".

Згідно з офіційними даними української статистики, експорт до Ірану з січня по серпень цього року виріс на 10% до $800 млн, експорт вугілля знизився на 20% до $421 мільйона.

Однак джерела стверджують, що ці цифри неповно відображають поставки до Ірану, і що Україна в місяць продає Ірану 170.000-200.000 тонн вугілля, зокрема на суднах іранського перевізника Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL). "Суду IRISL обходяться дешевше, ніж іноземні судновласники, що вимагають великі премії за поставки в Іран", - пояснило одне з джерел. "Можливо, іноді ми отримуємо пропозиції щодо вугілля для підприємств в Ірані", - сказав представник IRISL в Тегерані.

IRISL вже багато років знаходиться в "чорному списку" Заходу за перевезення зброї, факт якої фірма заперечує. Компанія намагається обійти санкції, змінюючи прапори на судах і використовуючи підставні фірми, заявляють ЄС і міністерство фінансів США. !zn

Читайте також:

Іран пригрозив збагатити уран до 60% у разі провалу переговорів

Обама підписав указ про нові санкції проти Ірану


Іран визнав, що не раз обманював британську розвідку, щоб захистити свої ядерні об'єкти