Україну з Кіотського протоколу не виключать. Але санкцій не уникнути

24 червня 14:12

Ще 15 березня 2011 Нацекоінвестагентство отримало проект звіту експертно-рецензійної групи з розгляду Національного кадастру парникових газів України за 1990-2008 роки. І вже тоді була піднята проблема «позбавлення України статусу відповідності Кіотському протоколу».

 

Однак, як повідомив в інтерв'ю ZN.UA глава Національного агентства екологічних інвестицій Сергій Орленко, мова про виключення України з Кіотського протоколу не йде.

«Насамперед це удар по іміджу України на міжнародній арені. Однак я не став би говорити про, як ви висловилися, виключення України з Кіотського протоколу. До Кіотського протоколу можна тільки вступити, а вийти з нього практично неможливо. Історія не знає таких прецедентів! Інша річ, що у разі застосування до України санкцій ООН справді можуть бути на кілька місяців припинені дії так званих гнучких механізмів Кіотського протоколу в нашій країні. І це дійсно позначиться на надходженнях інвестицій в економіку. Але це не означає, що такі потенційні інвестиції буде однозначно втрачено, їх лише можуть відстрочити».

При цьому глава Нацекоінвестагентства не зміг назвати точну суму можливих втрат: «Складно підрахувати точно. Але якщо врахувати, що за рік по таких механізмах в Україну може надійти близько 20-30 млн. євро, то можна сказати, що припинення їх дії, скажімо, на два-три місяці обме жить надходження інвестицій на
3-4 млн. євро. Знову ж, повторю, це не означає, що такі суми національна економіка остаточно втратить. Вони надійдуть із затримкою в кілька місяців, після відновлення статусу відповідності України Кіотському протоколу
».

С. Орленко відзначив, що Україна вже зробила реальні і дієві кроки для того щоб скоротити термін можливого застосування санкцій і надалі не допускати цього.«Національне агентство екологічних інвестицій за участі інших державних органів, інститутів, професійних асоціацій і експертів доопрацювало Національний кадастр за 1990-2009 роки, останню редакцію якого було подано до секретаріату РКЗК ООН 8 червня цього року. У документі враховано переважну більшість зауважень до попереднього кадастру», - сказав С. Орленко.


Надалі, за його словами, необхідно подбати про достатнє фінансування науково-дослідних робіт, спрямованих на методичне та інформаційне забезпечення процесу підготовки кадастру.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Алли Єрьоменко «Статус відповідності: прецедентів виходу з Кіотського протоколу не було. Однак проблеми з Національним кадастром парникових газів негативно впливають на інвестиційну привабливість України».