Українці бідніші за росіян, казахів і азербайджанців

07 березня 09:36

В Україні темпи зростання середньої заробітної плати одні з найнижчих серед країн СНД. Повільніше ростуть доходи лише в Молдові та Азербайджані.

 

Серед країн СНД темпи зростання середньої заробітної плати в Україні одні з найнижчих.

Раніше уряд повідомляв про те, що зростання мінімальної заробітної плати в Україні - одне з найвищих в Європі.

За два попередні роки «мінімалка» в Україні зросла на третину. Україна випередила за цим показником такі країни, як Польща, Естонія, Франція, Румунія, Туреччина.

Однак якщо порівнювати темпи зростання заробітної плати в Україні з даними щодо інших країнах СНД, то ситуація не така райдужна.

У грудні 2011 року середня заробітна плата українця становила 3054 грн., що приблизно дорівнює 380 доларам. За рік середня зарплата зросла на третину.

В абсолютних цифрах у Росії, Казахстані та Азербайджані середні заробітні плати вищі, ніж в Україні.

За даними Міждержавного статистичного комітету СНД, у грудні 2011 росіянин в середньому на місяць отримував 1,106 тис. доларів, казах - 805,5 долара, а азербайджанець - 533 дол.

Середня заробітна плата у Вірменії і Білорусі не дуже відрізняється від ситуації в Україні.

За темпами зростання заробітної плати у національній валюті найвищі показники у Білорусі та Киргизстану - за рік зарплата зросла практично в два рази.

Говорити про істотне зростання добробуту жителів цих країн, однак, не доводиться. Головна причина - висока інфляція. За підсумками минулого року інфляція у Білорусі перевищила 100%.

Найповільніше зростають зарплати в Азербайджані, Молдові та Україні.

Як відомо, середня заробітна плата українців у січні 2012 року склала 2722 гривні, знизившись у порівнянні з груднем на 322 гривні. !zn

Читайте також:

Азаров пообіцяв зрівняти доходи українців

Зарплати українців за місяць скоротилися на 10,5%

Янукович перед виборами підніме пенсії та зарплати бюджетникам і військовослужбовцям

Кабмін свідомо занизив прожитковий мінімум на 2012 рік